Начало Здраве Хронично болните пациенти да не пренебрегват здравословното си състояние в условията...

Хронично болните пациенти да не пренебрегват здравословното си състояние в условията на пандемията от COVID-19

СПОДЕЛИ

Метаболитната декомпенсация на захарния диабет, както и на останалите показатели на метаболитния синдром, често присъстващ сред болните, страдащи от захарен диабет тип II, са рисков фактор за увеличена смъртност в условията на пандемия от COVID-19. Това сподели д-р Христо Чалъков, началник на Отделението по ендокринология и болести на обмяната в „Уни Хоспитал“, подчертавайки, че хронично болните пациенти, включително диабетиците, трябва да са особено внимателни за здравословното си състояние.
Отделението по ендокринология и болести на обмяната в „уни Хоспитал“ е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик. Екипът му работи по всички ендокринни пътеки в съответствие със стандарта по ендокринология – трето ниво на компетентност. Основната дейност на отделението включва прием за диагностика и лечение на пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, хипофизата, наддбъбречните жлези, половите жлези, костни метаболитни заболявания, нарушения на калциево-фосфорната обмяна, метаболитни нарушения. В Отделението се следват указанията за превенция и безопасност на пациентите в условията на пандемията от COVID-19 като стриктно се прилагат протоколите по превенция и контрол на инфекциите.
Начело на екипа на отделението е д-р Чалъков, който има три специалности – „Клинична токсикология”, „Вътрешни болести“ и “Ендокринология и болести на обмяната”. Д-р Чалъков е работил като авиолекар към подразделение на българските Военновъздушни сили. Бил е началник на Метаболитното отделение към Клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия – София.
Д-р Еманеула Кожухарова е част от екипа на болницата повече от 4 години. Член е на Българското дружество по ендокринология и Американското ендокринологично общество (AES), професионалните ѝ интереси са в областта на захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза и ендокринен стерилитет.
Д-р Снежана Каменова има две специалности – „Вътрешни болести“ и „Ендокринология и болести на обмяната“, интересите ѝ са с превес лечението на декомпенсиран диабет.