Начало Здраве И Панагюрище каза: „Здравей, здраве!“

И Панагюрище каза: „Здравей, здраве!“

СПОДЕЛИ

„Всяка мисъл, емоция или дума произвеждат силни трептения във всяка клетка на тялото и оставят силно впечатление там. Ако знаете начин за привличане на противоположни мисли, можете да водите щастлив и хармоничен живот с мир и сила. Мисли за любовта неутрализират незабавно мисли за омраза. Мисли за смелостта служат като силна противоотрова срещу мисли на страх. Мислите имат драматичен ефект върху тялото ви. Тъга и радост, самочувствие и сдържаност, веднага рефлектират върху тялото си.“ – казва индийският гуру Шри Свами Шивананда.

В своята „Книга за здравето“ Учителя Петър дънов пише, че всяка физическа болест е свързана с болест на душата и за да има благоприятно енергийно и мисловно лечение първо трябва да има правилно осъзнаване и откриване на проблема. Идеята за пряката връзка между душевното и физическото състояние на човека не е от вчера. Все повече са хората, които си дават сметка за тази свързаност. За жалост голяма част от тях решават и тръгват по тази нова пътека, след като са натрупали достатъчно горчив опит с традиционното лечение. У нас официалната медицина сякаш до голяма степен е станала роб на фармацевтичните компании. Много хора едва след години откриват страничните ефекти на лекарствата, които са вземали. В същото време не биват информирани за алтернативи като билково лечение, хомеопатия, енергийна медицина. Разбира се, има и изключения от това правило, които за съжаление са твърде рядко срещани.

Какво може да се направи? Отговорът е прост – да се обърнем към душата си.

Популяризирането на здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве – тази задача си поставят преди 7 години група хора от Пловдив, слагайки началото на фестивала „Здравей, Здраве!“.  Те превръщат в своя кауза намерението да се провокира интересът на хората към природосъобразния начин на живот. Идеята на фестивала е да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. Фестивалът се превръща в трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.
През годините идеята излиза извън рамките на Пловдив и фестивалът гостува в Габрово, Кърджали, Тетевен, Русе, Търговище, Варна, Стара Загора и др..

На 13 октомври негов домакин бе Панагюрище,

Организатори на местно ниво бяха Йога клуб „Панагюрище“, Йога клуб „Гяна“, Духовно общество „Бяло братство“ – Панагюрище и Спортен клуб по таекуон-до „ОДИН“. Фестивалът премина под мотото „Доброволно, безплатно, споделено“, а интерес към здравния форум проявиха десетки наши съграждани.

С огромен интерес присъстващите изслушаха лекцията на Светослав Вълчев „Радиестезията и Фън Шуй – един от начините за постигане на здраве, хармония и баланс“.

Светослав Вълчев е строителен инженер и е управител на фирма с предмет на дейност екологично строителство. Създател е на екоселище „Азарея”. Треньор и международен съдия по Таекуон до. Шамбала учител.Водещ на семинари за личностно развитие и цялостна трансформация. Организатор на фестивала „Здравей здраве- Троян”.Участник в две експедиции в района на Хималаите, Непал и Тибет.

Какви са някои от препоръките за подреждане на дома, съгласно философията на Фън Шуй, можете да научите от видеото:

Малко по-късно Вълчев показа и комплекс енергийни упражнения „Хармония и здраве“, в чието благотворно въздействие можаха лично да се убедят присъстващите.

С интерес всички изслушаха лекцията на д-р Светла Балтова „Енергиите на природата – извор на здраве, сила и живот“. Последва практика, която показа как чрез упражненията от танца Паневритмия се хармонизират енергиите в човешкото тяло.

Д-р Светла Балтова е със специалности – кардиология и ревматология. Практикува холистична медицина – Терапия с есенциите на д-р Бах, астрология и паневритмия. Автор е на книгите: „Планетите и ритъмът на човешкия живот” и „Астрология и астропсихология за всеки”. Съставител на няколко книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов, между които „Здраве, сила и живот” – отнасяща се за здравето на човека.

Фестивалът продължи с интересната лекция на Живко Стоилов „Биологично декодиране на заболяванията“. „За човека, както за една стволова клетка, външната среда всъщност са неговите мисли и емоции. Защо? Защото всъщност една и съща ситуация, която се случва във външната среда, пречупена през различни умове на различни хора, има различни реакции в техните тела. Това са различни оценки и различни емоции. Тези емоции, чрез ендокринната система стартират образуване на различни хормони, които ще отидат и ще натиснат различни бутони в генотипа и ще се произведат различни протеини.Ако това се разбере, става ясен механизмът, по който се случва излекуване – духовно лечение, божествено лечение, лечение чрез вяра… силата на мисълта. Просто връзката е директна – мисъл, емоция, ендокринна система, промяна на биохимията на тялото.
Само 5% от човешките заболявания са свързани с вродени генетични дефекти. Този факт е интересен и той има връзка със заболяванията при децата. „ – посочи лекторът.

Живко Стоилов е председател на ” Сдружение Видя проект”. Магистър по Биология” (ПУ 1996 г.) със специализации по „Педагогика” и „Приложна психология, невропсихология и психотерапия”.  “Веданта философия” във Веданта академия, Пуне, (Индия, 2004-2007). Интегрален коучинг (Интегрална психология) към Интегрална академия” в Будапеща (Унгария), НЛП. Сертифиран йога учител към Йога Алианс.

Основателката на първия клуб по йога в града ни – йога клуб „Панагюрище“Мария Петришка изнесе кратка, но изключително полезна и с практична насоченост лекция на тема „Как да повлияем на стреса и работоспособността в рамките на работния ден“.  Тя демонстрира няколко лесни и приложими във всяка обстановка дихателни техники, упражнения и самомасаж, благодарение на които можем сами да свалим натрупаното напрежение и да се освободим от стреса.

„Как мислите ни сътворяват нашата реалност“ – това бе следващата тема, лектор по която бе Марияна Стракова – създател и автор на сайта „Промени живота си”, основател на Център „Промяна“  Пловдив, идеолог и организатор на Фестивала Уикенд на Промяната, директор на Пловдивски Културен Институт.  

Първият фестивал „Здравей здраве“ в Панагюрище приключи с демонстрация от клуб по Таекуон-до „Один“. 

Водещ на форума бе Ани Влайкова – основател на йога клуб „Гяна“.