Начало Култура И Панагюрското сребърно съкровище си дойде в къщи

И Панагюрското сребърно съкровище си дойде в къщи

СПОДЕЛИ

Днес, 04.06.2018 г. в Исторически музей-Панагюрище пристигна Панагюрското сребърно съкровище. То е открито през далечната 1903 г. в могила, разположена в периферията на античното селище Мрамор, южно от града. Единствената информация с която разполагаме от откриването е публикацията на Богдан Филов излязла от печат през 1919 г. От нея става ясно, че съкровището е открито през месец май 1903 г. край Панагюрище. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел в могилата отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава.

Репертоарът от находки в могилата, които може да определим като своеобразно съкровище, е разнообразен и включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.
Официалното откриване на изложбата ще бъде на 5 юни 2018 г. от 17:30 ч. в Информационната зала на „Зала трезор на Панагюрското златно съкровище”. До края на годината гостите и жителите на Панагюрище могат да се запознаят отблизо с ценната находка.
Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет” АД.