Начало Култура И твой един син, Българийо … (С ВИДЕО)

И твой един син, Българийо … (С ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

IMG_1301

Отново е февруари и за пореден път отбелязахме годишнината от обесването на Васил Левски. „Независимо на коя дата, важното е, че преди 143 години България се прощава със своя най – велик син. Денят на обесването на Васил Левски е повод за преклонение и размишление“. С тези думи ръководителят на клуб „Млади възрожденци“ към ОДК Иванка Тодева откри художествената програма „И никое име той не спомена“ в памет на Левски.

С помощта на презентация тя представи подробно едни от най – важните факти, белязали живота и делото на Апостола.

IMG_1244

Тодева сподели с присъстващите в камерната зала на Театър Дом – паметник, че е дълбоко убедена, че каквито и промени да настъпват в учебните програми, има стихове и песни, които ще останат вечни така, както е вечен и самият Левски.

Едно от тези произведения е и „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, което беше изпълнено от Теодора Цветкова.

IMG_1270

В художествената програма се включиха още Стоян Иванов, Мартин Гешанов, Бончо Терзийски, Петър Врагов, Петър Василев и директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов“ Стефан Рапонджиев.

По особено въздействащ и артистичен начин участниците пресъздадоха момент от съдебния процес срещу Васил Левски, като за целта всички факти бяха извадени от официални документи.