Начало Общество И в Стрелча почетоха паметта на априлци

И в Стрелча почетоха паметта на априлци

73
0
СПОДЕЛИ

стрелча

С панихида за загиналите в Априлското въстание на 20 април 2016 г. започна официалната програма за честване на 140-та годишнина от Априлската епопея. В присъствието на кмета на общината г-н Стойно Чачов, председателя на Общинския  съвет г-жа Мария Станкова, служители на Общинска администрация, учители и ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, граждани и общественици в  Храм-паметник „Св. Архангел Михаил”  бе отслужена заупокойна молитва от протойерей Стефан Табаков в памет на стрелчани, дали живота си за Отечеството.

стрелча

Венци и цветя от Кмета на общината, Общински съвет – Стрелча и Общинска администрация бяха поднесени на плочата на загиналите на северозападната страна на църквата, на паметниците на Панайот Волов, Васил Левски и морената на стрелчанския революционен комитет.
Програмата от първия ден на честването продължи с представяне на книгите на писателя от Стрелча – г-н Яко Бойчев – „Последната пушка” и „Църквите в Стрелча” с участието на акад. проф. Стоян Караиванов в Младежкия център.  В началото на срещата с двамата изтъкнати стрелчани  Кметът  на общината  награди отличените ученици  в конкурса, посветен на Априлското въстание.

стрелча

Честванията в Стрелча ще продължат на 28 април със среща-разговор с акад. Георги Марков и Иван Гранитски от 14:00 часа и ретроспекция на отминалите чествания и възстановки в град Стелча от 16:00 часа в Младежкия център.

На 30 април от 10:15 часа на площад „Добруджа“ ще бъде извършен ритуал по издигане на националното знаме. В 10:30 часа ще има поклонение и поднасяне на цветя пред паметните плочи на участници в Априлското въстание. В 19:30 часа ще бъде проведена тържествена зара-проверка. Програмата по честванията ще завърши с историческа възстановка „Смърт или свобода 1876-та – Стрелча“ в 20:30 часа.