Начало Общество Идеи за любителите на туризма

Идеи за любителите на туризма

СПОДЕЛИ

Идеи за любителите на туризма

С настъпването на топлото време се увеличава желанието да излезем сред природата. Банско е точното място за любителите на планинския туризъм. Курортният град е изходна точка за живописни маршрути в три от най-красивите планини в България. Петзвездният апартхотел „Лъки Банско” осигурява не само отлични условия за почивка, а и възможност за безплатни планински преходи с опитни водачи.

Всеки ден различни маршрути

Гостите на  „Лъки Банско” могат да се включат без заплащане в планински преходи  от месец май до края на октомври. Туристите могат да избират всеки ден различен маршрут, а подробен график е обявен на сайта на хотела. 

 

Преходите се провеждат  под ръководството на квалифицирани планински водачи, които се грижат всички участници да се движат заедно, със съобразено с възможностите им темпо. Маршрутите обхващат природни и исторически забележителности, красиви местности, планински хижи, велопътеки, езера и др. 

 

Не е необходимо да сте опитен планинар, защото има маршрути за хора с различни възможности. Туристите се разделят на две групи според тяхната физическа подготовка. Преходите са разделени според сложността им  на лесни и трудни. За желаещите да се включат в преходите е осигурен безплатен транспорт до началната точка на маршрута. 

При желание на участниците и наличието на възможност за това се осигурява транспорт и от финалната точка, като целта е да се избегне натоварването на ставите по време на слизането от планината. 

Лесните преходи отнемат по-малко време – между 2 и 4 часа. За по-трудните трябва да отделите от 3 до 6 часа. Времето, за което се изминава маршрута зависи от редица фактори: метеорологични условия, средна скорост, с която може да се движи групата, нуждата от допълнителни почивки и др. 

 

Сред най-кратките преходи например е този до Манастир „Палигоден“, който продължава само 2 часа или до Къмпинг Бъндеришка поляна и Байкушева мура, който трае 1 час и 30 минути, а заедно с времето за транстортиране продължава 2,30 ч. Средно тежки са преходите до хижа Демяница или до хижа Безбог, които се минават средно за 4 часа (5 часа заедно с транспорта).  Също като средно тежък е определен маршрутът до Гергева скала от местност Катарино за 4 часа (4 часа и 40 минути с транспорта).

 

Сред интересните места, които може да видите по време на преходите са: крепостта Ситан кале, хижите Вихрен, Бъндерица, Мочарата, Добърско и Ветерани, манастира св. Пантелеймон и параклиса „Св. Никола“, пътека „Дивата коза“, селата Осеново и Обидим и др. Планинските маршрути ще ви заведат до красивите планински местности Бетоловото, Голак, Ръждавец,  Мразеница, Джинджирица, Главите, Казаните, Митровица и др. 

 

Ако се възползвате от възможността за вълнуващи преходи с опитен  водач, ще можете да се насладите и на някои от най-красивите планински езера в България: Окото, Тодорини очи, Дългото езеро, Рибните езера и други.

 

Какво ви е необходимо за планинските преходи?

 

За включването в преходите не се изисква предварително записване. Всеки желаещ да се разходи сред красивата природа на планината може да се включи в момента, в който го реши. 

Как трябва да сте облечени? Организаторите предупреждават, че за комфортно, пълноценно и безопасно преживяването ви е необходимо да сте оборудвани с подходяща екипировка. Тя включва: удобни туристически обувки, топли дрехи дори през летния сезон, шапка и ръкавици, ветроустойчиво и водоустойчиво яке. 

Тъй като слънцето в планината е силно дори и в по-хладни дни и особено, ако кожата ви е чувствителна, е препоръчително да се снабдите и с подходящ слънцезащитен крем или лосион.  Необходимо е още да си носите удобна раница за личен багаж.

Преходите сред природата ще ви донесат много приятни емоции, ще окажат отлично въздействие на здравето и тонуса ви и ще ви оставят незабравими спомени. Настаняването в петзвездната комфортна обстановка на „Лъки Банско” ще ви позволи да си отдъхнете добре след активностите в планината, а модерният спа център на хотела ще направи преживяването още по-пълноценно.

 

Снимки: luckybansko.bg