Начало Бизнес „Икономист“: Големите в малките общини – майка и баща

„Икономист“: Големите в малките общини – майка и баща

Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Дължим добрия си стандарт на големите предприятия 

СПОДЕЛИ
проект

Водещите компании от минната индустрия са основен източник на благоденствие за районите, в които работят

Ако има региони в страната, където не областните центрове да изсмукват човешкия капитал, а да се случва обратното, то това става в общините, на чиято територия има големи фирми. За незапознатите е странно, че малки градове като Челопеч, Златица, Панагюрище, Чавдар и подобни се нареждат сред населените места с много високи средни доходи, но това има обяснение – на тяхна земя работят големи добивни компании. По време на конференцията „Бизнесът и регионите“, организирана през юни от „Икономист“, стана ясно, че големият бизнес кара младите хора да избират да живеят на подобни места и води до повишаване на заплатите в такива общини. Тогава шефът на „КЦМ 2000 груп“ Румен Цонев обяви, че възнагражденията на хората, които работят в дружествата от групата в Мадан и Лъки, са с 80% по-високи от средните. От „Дънди“ пък посочиха, че заради новия рудник в Крумовград се наблюдава завръщане на хора от чужбина. От „Асарел“ изчисляват, че осигуряват над 50% от паричните приходи на населението на Панагюрище, над 70% от местните данъци и такси, а 30% от всички приходи в бюджета на общината се дължат на мината.

Големите индустрии генерират най-голям ръст в регионите, потвърди и Боян Рашев, управляващ съдружник в консултантската компания „Денкщат България“, който допълни, че покрай големите предприятия в Средногорието има стотици малки фирми, които са създадени, работят, инвестират, растат, излизат на чужди пазари благодарение на връзките си с големите. Но извън осигуряването на заетост връзките на общините с добивните предприятия са толкова тесни, че те не могат едни без други. Освен благосъстояние на населението компаниите осигуряват социален живот, реновират сгради и инфраструктура, осигуряват спешни ремонти, а на места, както е в Панагюрище, и здравеопазване. Как гледат местните власти на това партньорство?

Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Дължим добрия си стандарт на големите предприятия
Общината дължи добрия си стандарт на факта, че има големи предприятия като „Асарел-Медет“, както и че е център на оптичната промишленост у нас. 1800 специалисти са заети в това производство. Това се нарича устойчивост. Всяко едно предприятие търси помощ от по-малките фирми. Като пример за добро сътрудничество на бизнеса и общината мога да дам завършването на водопровода в Панагюрище. „Асарел-Медет“ ни помогна и това е пример защо бизнесът и местната власт трябва да са заедно. Бюджетът на Панагюрище е 15 – 16 млн. лв.

От концесионни такси се получават малко над 1 млн., което дава по-големи възможности за осигуряване на съфинансиране, което води и до това, че общината е привлякла 80 млн. лв. по европрограми. Общината има и доста договори за дарителство и спонсорство на културни проекти.

Материалът е част от специализираното приложение към бр. 32 на списание „Икономист“ – „Добивна индустрия“.

Цялата публикация можете да прочетете тук