Начало Препоръчани Интер уби мечтата на Милан и посегна към “скудетото”

Интер уби мечтата на Милан и посегна към “скудетото”

СПОДЕЛИ

Интер е големият фаворит за титлата в Италия. “Нерадзурите” дадоха изключително сериозна заявка за “скудетото”, след като разгромиха Милан с 3:0 в градското дерби. Така тимът на Антонио Конте не само взе реванш за есенната загуба от “росонерите” в шампионата, но и се откъснаха на 4 точки пред “съквартирантите” си от “Сан Сиро” на върха в класирането на “калчото”. Това вдигна коефициентите на efbet за шампионски триумф на Милан и Ювентус, въпросът е дали смяната на върха в италианското първенство е възможна и реалистична.

 

Всъщност, за Интер това беше втори успех в “Дерби дела Мадонина” в рамките на по-малко от месец, след като в края на януари футболистите на Конте елиминираха Милан от турнира за Купата на Италия. И като цяло триумфът е оцветен в черно и синьо в битката за Милано в последните години. Убедителната победа с 3:0 в 23-ия кръг на Серия А е 6-та от последните 7 сблъсъка между двата гранда. А това показва кой от колосите на града е на по-високо ниво в последно време.

 

Златан Ибрахимович не е достатъчен

 

Единствената шампионатна победа за “росонерите” в “Дерби дела Мадонина” беше постигната в началото на шампионата. Два гола на Златан Ибрахимович в рамките на 3 минути се оказаха достатъчни за успеха на Милан. Шведският нападател наистина показва феноменална класа броени месеци, преди да навърши 40 години. Но само той не е достатъчен, за да се реализират “червено-черните” мечти за титла. В тима има и други талантливи играчи като Анте Ребич, Рафаел Леао и Франк Кеси, но можем ли да ги сравняваме със звездите на Интер? В “черно-синия” лагер блестят Ромелу Лукаку, Лаутаро Мартинес, Иван Перишич, дори и отписаният доскоро Кристиян Ериксен напоследък получава шанс от Конте. Събирането на няколко звезди на едно място не винаги е гаранция за успех. Но Интер изгради и силен отбор, докато в Милан малко или много има един главен герой и многоброен поддържащ персонал, който още не е израснал до нивото да бъде шампион.

 

Способен ли е Ювентус да стопи разликата?

 

Веднага след края на миланското дерби шампионът изоставаше вече на 11 точки от лидера. Да, но Ювентус имаше и два мача по-малко в този момент, което всъщност прави разликата не чак толкова невъзможна за преодоляване. По-вероятно е дори “Старата госпожа” да осъществи обрат, отколкото Милан да се върне на първо място.

 

И все пак Юве за първи път попада в такава ситуация в последното десетилетие. Откакто започна хегемонията на гранда от Торино през сезон 2011/12, “бианконерите” никога не са били на толкова голямо разстояние от върха след изиграване на ⅔ от шампионата. В два от изминалите сезони на Наполи успяваше да изпревари “Старата госпожа” на този етап, но само с точка или две. А Ювентус съответно успяваше да се справи с минималното изоставане. Сега предизвикателството е далеч по-сериозно, а Интер показва висока класа. Освен това “нерадзурите” вече не са ангажирани в Европа, което ще запази силите им в решителния етап от сезона. Но едва ли някой може да си позволи да отпише толкова лесно шампионите – интригата на “скудетото” вероятно ще бъде жива до последните кръгове.