Начало Бизнес Инж. Делчо Николов: От тази криза ще излезем по-силни, по-мъдри и по-човечни

Инж. Делчо Николов: От тази криза ще излезем по-силни, по-мъдри и по-човечни

СПОДЕЛИ

Според председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел- Медет“ АД днес няма място за егоизъм, кариеризъм и безотговорност

 

Г-н Николов, беше ли подготвено дружеството за тази пандемия?

-Оказа се, че светът като цяло е неподготвен. Месец – два преди това никой не си е представял подобна ситуация. Никой не бе предвидил подобен сценарий, още повече на базата на една сравнително благоприятна финансово-икономическа ситуация. Това наистина е шок не само за нашето дружество, за нашата индустрия или за икономиката. Шокирани и неподготвени се оказаха цели държави, общества с традиции, ресурси и възможности. Неподготвени се оказаха и милиарди хора по този свят. За няколко дни всички ние, които сме свидетели на небивала научна и технологична революция, разбрахме колко сме уязвими и до голяма степен беззащитни, въпреки напредналите технологии.

 

-Какви противоепидемични мерки предприехте и ефективни ли са те до този момент?

-Дружеството, мениджърите, а и голяма част от работниците в „Асарел-Медет“ са минали през кризи и трудни моменти. Имаме, както е модерно днес да се казва, антикризисен мениджмънт и нагласата да посрещаме трудностите спокойно и хладнокръвно. Но тази криза е от друга порода, има друг генезис. Въпреки това реагирахме навременно и продължаваме да сме стабилни в условията на извънредно положение. Не спираме да работим по утвърдения годишен план и да управляваме балансирано финансовия риск. Този шок на всички нива естествено доведе и до срив на цената на медта, което ни кара да следим и анализираме всички детайли от този процес, да четем всички сигнали и да бъдем гъвкави и адекватни в такава сложна ситуация.  Въпреки трудностите и неясните хоризонти ние не предприехме съкращения. Заради спазването на националните мерки за по-голяма социална дистанция графикът за отпуските е на ротационен принцип, така че да гарантираме в максимална степен и здравето на работниците, и качеството на производството. За да намалим риска при пътуването до работното място и обратно, работещите на сменен режим преминаха от осемчасов на дванадесетчасов график. Спряхме столовото хранене, като за желаещите остана възможността да си закупуват суха храна. Особено стриктни са противоепидемичните мерки – интензивна масова дезинфекция, входящ контрол на температурата, строг режим на достъпа и ограничаване на струпванията на едно място. Осигурени са дезинфектанти и лични предпазни средства за работещите при нас и техните семейства. Разпространяваме вътрешен информационен бюлетин за коронавируса, а денонощна телефонна линия приема сигнали и предложения на работниците. Тази мярка се оказа ефективна, защото немалко идеи улесниха работата на сформирания фирмен оперативен щаб.

 

-Каква е ситуацията в бранша, какви са Вашите наблюдения?

-Големите предприятия излъчват сигурност и стабилност, въпреки неясната ситуация. Всички показаха отговорност към служителите си, към техните семейства, към стабилността в регионите, където оперират. Не случайно дружествата и техните мениджъри са сред първите и най-големи дарители в дните на криза. Тук искам да отбележа дарението на стойност 300 000 лева на фондация „Лъчезар Цоцорков“, управлявана от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД Димитър Цоцорков. Нашата компания и другите големи дружества от бранша подпомогнаха Министерство на здравеопазването, като поеха разходите – над 530 500 лева, за доставка от Китай на медицинско оборудване, тестове, консумативи и лични предпазни средства, предназначени за лечебни заведения в страната. Като говорим за предвидимост и сигурност, в този момент искам да припомня за една наша огромна инвестиция в изграждането на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Вероятно вече си даваме сметка какво неоценимо богатства за един град, за един регион и неговите жители е наличието на една такава болница, която разполага със всичко – свръхмодерна техника, висококвалифицирани специалисти, леглови капацитет. Дали вече си спомняме как преди десетилетие общинската болница бе на ръба на фалита и в нея работиха само неколцина лекари, водени единствено от патриотизма и лекарския си дълг? Но нека да обобщя отговора на въпроса – минно-добивната промишленост е на нивото на обществените очаквания, излъчва стабилност и сигурност. 

 

-Как работниците и служителите приеха въведените мерки?

– Нашите работници винаги са се отличавали с мъдрост и отговорност. И в този момент като твърдост, сила на характера и отговорност ние се оказахме силни и вътрешно подготвени. Всеки по един или друг начин бе принуден да излезе от личната си зона на комфорт, да направи персонални компромиси в името на това да се преборим заедно. Впрочем, аз не съм се съмнявал, че ще имаме зряла и отговорна реакция, защото познавам лично почти всеки асарелец. Днес е времето, в което заедно с професионалните качества на повърхността излизат и личните. Днес няма място за егоизъм, кариеризъм и безотговорност. Сигурен съм, че като се опрем на фирмените ни ценности, ще успеем да излезем от  тази тежка ситуация. Искам да благодаря на абсолютно всички колеги и да им дам надеждата, че и „това ще мине“, както се казва в една стара притча. Нашата съдба е в нашите ръце и  ще се случи по-бързо и безболезнено, ако продължим да сме този силен отбор, какъвто сме били винаги. 

 

– Какви са вашите прогнози, кога ще свърши тази криза?

– Ние за пръв път се изправяме срещу един абсолютно непознат и много непредвидим противник. Ако някой успее да прогнозира с точност ситуацията, ще получи Нобелова награда или ще бъде обявен за световен пророк. Но при всякакъв бъдещ сценарии ще са нужни три неща – отговорност, спокойствие и вяра.

 

– Лично за Вас какви са поуките от тази криза?

-През 2015 година митрополит Николай откри фирмения ни параклис. В своята проповед тогава той зададе въпроса защо ни връхлитат стихии, бедствия или неблагополучия. Дали Господ не иска да ни каже нещо? И в този момент мисля, че ни казва да си преподредим ценностите. Вярвам, че от тази криза всички ние ще излезем по-мъдри, по-силни и най-важното – по-човечни.