Начало Бизнес Инж. Делчо Николов: Приемствеността между поколенията е наш ключ в успеха

Инж. Делчо Николов: Приемствеността между поколенията е наш ключ в успеха

СПОДЕЛИ

Инж. Делчо Николов е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД. Родом е от Панагюрище. Завършил е „Минно инженерство” в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” в София. В екипа на „Асарел-Медет” е от 1980 г. и през годините израства като ръководител на участък, началник на рудник „Асарел”, ръководител на направлението за технологично развитие и директор „Производствено-технически дейности”. През 2011 г. става генерален директор на компанията, от 2014 г. е изпълнителен директор, а през 2017 г. е избран и за председател на Управителния съвет. Член е на УС на Българската минно-геоложка камара и на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.

 

Когато целият ти професионален път е свързан само с една компания, значи, че някога си поел по правилния път и си продължил да вървиш по него.

Като млад инженер „Асарел-Медет“ ми изглеждаше предприятие, в което искам да се развивам.

От дългогодишния опит и от сегашната ми гледна точка е компания, с която се гордея заради голямото значение, което имаме за развитието и днешния модерен облик на Панагюрище и региона.

Разбрах, че да си лидер, означава да изграждаш доверие и да вдъхновяваш хората около себе си да си поставят и да постигат все по-високи цели.

Изпълнителният директор е като жонгльор между проектите на настоящето и въпросите на бъдещето, между интересите на акционерите, работещите в компанията и дългосрочното устойчиво развитие на дружеството.

Днешният бизнес свят прилича на карането на велосипед – ако не вървиш напред и спреш на едно място, падаш на земята.

Формулата на „Асарел-Медет“ за справяне с кризи: Готвим се предварително за бурята, като разумно оценяваме рисковете, следим глобалните тенденции и мислим дългосрочно – с хоризонт поне 10 години напред.

Най-голямото предизвикателство пред компанията, вследствие на геополитическите трансформации, е цената на зеления преход и как ще осигурим непрекъсваемост на веригата от доставки.

Най-сигурната почва под краката в тежък момент идва от силата на опита и това, че сме сплотен екип.

При усещането, че си върху тънък лед, остани здраво стъпил на земята и не губи представа за реалната картина.

Моето основно правило в управлението на компанията е да се чуят различни гледни точки, за да стигнем до най-правилните решения.

Технологичното обновление и модернизацията са задължителни за нашия бизнес и затова даваме пример с дигиталните иновации и инвестициите в дългосрочното устойчиво развитие на компанията и региона.

Хората обаче са това, което стои зад добрите идеи и големите успехи, независимо колко модерни са технологиите.

Ключовият момент в системата за мотивация, която в „Асарел-Медет“ създадохме, е конструктивното социално сътрудничество и грижата за хората, които могат да разчитат на компанията и в добри, и в не толкова добри времена.

Моят най-силно мотивиращ ме фактор да продължавам напред е доверието на хората от екипа, които за изминалите 42 години са опознали мен, както и аз тях.

Дилемата на ръководителя „Хората или задачите“ решавам в полза на хората, защото зная, че те няма да изпуснат от поглед задачите.

„Зеленият“ бизнес повей и грижата за природата са част от нашата фирмена култура и неслучайно девизът ни е „От природата – за хората, от хората – за природата“.

Социалните инвестиции са част от разбирането ни за общия успех, защото инвестициите в по-добро здравеопазване, образование, туризъм, култура и спорт създават нови възможности за хората от региона и за просперитет на общината.

Здравето и болницата – оценихме колко са безценни при пандемията. Здравето е най-важното за всеки човек, а благодарение на нашата инвестиция от 120 млн. лв. в изграждането и развитието на МБАЛ „Уни Хоспитал“, Панагюрище излезе на второ място по брой лекари на глава от населението в страната.

Приемственост на поколенията и кадрите в „Асарел-Медет“ е една от причините за нашия успех.

„Асарел-Медет“ и Панагюрище като общ дом: над 93% от колегите са от региона и съвсем естествено се чувстват силно свързани с компанията и Панагюрище.

За нас е празник, когато празнуваме заедно.

Денят на миньора е ден, който ни събира заедно с ветераните от компанията, със семействата и с хората от региона.

Личното време за семейството, децата, внуците е малко и се старая да го използвам най-пълноценно.

Правя енергийното си „презареждане“, когато съм с близките, сред природата.

Сентенция, която обобщава моята житейска и бизнес философия: За да успееш, трябва умът ти да е в работата, а работата да е в сърцето ти.

И за да приключим с усмивка този разговор: Бизнес преговори. Ще процедираме по следния начин. Първо, вие ще кажете каква цена предлагате, след това аз ще кажа цената, която ние предлагаме. Ще се посмеем заедно и след това ще започнем да говорим сериозно.

Фирмен профил

„Асарел-Медет” АД развива съвременен добив и преработка на медни руди от находище „Асарел“ край Панагюрище. Това е най-големият работодател в община Панагюрище. Екипът обединява близо 1200 работници и специалисти, заедно с 1100 заети в дъщерните и смесени дружества от група „Асарел“, а бизнесът на компанията създава още 6400 работни места в други обслужващи производства на доставчици и партньори. Дългосрочна добавена стойност имат инвестициите на „Асарел-Медет“ в развитието на туристическия потенциал на общината, дарението за музейната зала трезор на Панагюрското златно съкровище и публично-частните партньорства за изграждането на спортната зала „Арена Асарел“ и на Многопрофилната болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Източник: economic.bg

Автор: Татяна Явашева

Текстът е част от бр. 109 на сп. „Икономика“