Начало Бизнес Инж. Георги Зарев представи в Панагюрище новата си книга „Проектантът“

Инж. Георги Зарев представи в Панагюрище новата си книга „Проектантът“

247
0
СПОДЕЛИ

Как е взето решението за изграждането на „Асарел-Медет“, как един празен бял чертожен лист се превръща в модерен минно-обогатителен комплекс и как един трудолюбив млад човек среща любовта на живота си. Отговорите на тези въпроси дава в последната си книга „Проектантът“ инж. Георги Зарев. На 26 март, в ресторанта на хотел „Каменград“, той представи новия си роман, който е посветен на съпругата му Валя. Сред гостите бяха председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков, председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на дружеството инж. Делчо Николов, съпругата на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков – Атанаска Цоцоркова, мениджъри и работещи в компанията, както и бивши колеги на Георги Зарев. Авторът разказа, че идеята за романа се зародила по време на представянето на книгата на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков – „60 мига от моя живот“. 


„Тогава Лъчезар, с когото бяхме много добри колеги и приятели, ми предложи да напиша нещо за създаването на „Асарел“ и аз приех“, спомня си инж. Георги Зарев. „Не исках да бъде летописна книга с дати и цифри, а нещо по-различно, в което да представя обобщения образ на инженерите от 70-те и 80-те години на миналия век“. Той разказа, че е започнал работа по проекта „Асарел“ през 1975 година. „Тогава се обсъждаха три различни варианта за новия комплекс и на 27 септември 1979 година експертният съвет взе решение да се изгради изцяло нова обогатителна фабрика до рудник „Асарел“, разказа предисторията на „Асарел-Медет“ инж. Георги Зарев.
„Думите отлитат, но написаното от Вас ще остане за поколенията“, каза в приветствието си към автора на „Проектантът“ председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков и му подари фирмен меден сувенир.
След края на официалната част, всички присъстващи имаха възможност да получат автограф от автора и на чаша вино да си припомнят събития от историята на „Асарел-Медет“АД.