Начало Общество ИПИ: През 2017 г. в Панагюрище са се заселили повече семейства...

ИПИ: През 2017 г. в Панагюрище са се заселили повече семейства с малки деца

СПОДЕЛИ
Данните за механичното движение на хората по възрастови групи показват интересна тенденция, а именно, че през 2017 г. в Панагюрище са се заселили повече семейства с малки деца, отколкото са го напуснали, това каза старши икономистът Петър Ганев от Института по пазарна икономика(ИПИ) по време на семинар за журналисти на тема „Социално-икономическото развитие на Панагюрище и перспективи за младите хора“.
Събитието се проведе на 11 и 12 юли в хотел „Каменград“ в Панагюрище и към него проявиха интерес национални, регионални и местни медии.
Като малка община (под 23 хил. жители по данни за 2017 г.) Панагюрище не остава незасегната от демографските проблеми и както в цялата страна, там също се наблюдава естествен спад, който е резултат от застаряващо население. В същото време обаче механичният спад, който отчита колко хора се заселват и колко се изселват от дадено населено място и който е основната причина за обезлюдяването на някои райони, в Панагюрище значително се забавя последните години, коментира Петър Ганев.

Напоследък има и друга положителна промяна. Традиционно Панагюрище губи хора, които отиват в Пловдив, Пазарджик и София, както и в чужбина. И докато отливът на хора към Пловдив се запазва, за последните три години движението към Пазарджик вече е нулево, а по отношение на столицата през 2017 г. Панагюрище е „спечелило“ хора – повече са дошли от София в Панагюрище, отколкото обратното, каза Ганев.

Повече от една трета от учениците в общината казват, че след 10 години ще живеят в Панагюрище. Интересното е, че 30% от младежите искат да започнат собствен бизнес, което по думите на Ганев показва високи предприемачески нагласи сред младите. Други близо 30% пък искат да работят в сферата на индустрията, след като завършат.

Семинарът бе организиран по инициатива от „Асарел-Медет“ АД в партньорство с Института за пазарна икономика, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и Индустриален клъстер „Средногорие“.