Начало Общество Искаш ли да прекараш един месец в помощ на обезлюдяващо се българско...

Искаш ли да прекараш един месец в помощ на обезлюдяващо се българско село?

СПОДЕЛИ
Снимка Резиденция Баба
Резиденция баба
Резиденция баба

„Резиденция Баба“ е една от сбъднатите мечти на Фабрика за идеи да свърже потенциала на градски хора със знанието на възрастни от обезлюдяващи се български села в един иновативен социално-предприемачески модел, в който се използва Дизайн-мислене, умения за теренни етноложки проучвания и…живот на село – при баба – за 1 месец!

13423913_782902815144446_6849080409205422915_n
Резиденция баба

В „Резиденция Баба“ могат да участват всички, за които позитивната социална, икономическа и културна промяна в обществото ни е кауза, в която те искат да видят своето участие. Всеки резидент има възможност да развие конкретна идея заедно с хората в селото, в което прекара своята резиденция. Тази идея трябва да има дългосрочен ефект в селските райони и да има потенциала да привлече интерес към съответното село и/или да допринесе икономически и социално за развитието му.

12592677_716887178412677_8917769158660512276_n
Резиденция баба

Резидентите прекарват около 1 месец в избрано от инициаторите обезлюдяващо село, за да изследват непознатите територии, да изучават местните занаяти, обичаи и привички и да помагат с доброволен труд на домакинството, при което живеят, както и на цялата общност.

След резиденцията си тези, които имат желание да развият своя идея, ще получат менторска подкрепа и ще могат да я представят пред инвеститори по време на различни събития, организирани от Фабрика за идеи.

Кандидатури за участие в „Резиденция Баба“ се приемат до 3-ти август, а избраните участници ще прекарат 1 месец – от 10-ти септември до 10-ти октомври – в нуждаещи се от помощ села в Северозападна България и Източни Родопи. От успешните кандидати се очаква силна мотивация и ангажираност с каузата, екипен дух, инвестиция от време и умения в полза на българските села. Във формуляра може да се отбележи дали кандидатът търси пълна или частична стипендия или е готов сам да покрие разходите си.

Снимка Резиденция Баба
Снимка Резиденция Баба

„Фабрика за идеи“ е българска организация с дейност в сферата на социалните иновации, социалното предприемачество и креативността за социална промяна. Благодарение на богатия си международен опит, екипът на „Фабрика за идеи“ популяризира и катализира мрежа за социални иновации и социално предприемачество у нас (Предизвикателство за социална промяна, Empatheast – форум за социална промяна чрез емпатия) и подкрепя стартиращи социални предприемачи (Changemakersacademy.net). „Вярваме в процес, който създава безотпадна връзка между нужда и нуждаещ се, превръщайки я в устойчив социален модел.” – споделят от „Фабриката за идеи“.

 ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК и ТУК