Начало Здраве Истинската причина да започнете да пълнеете с възрастта

Истинската причина да започнете да пълнеете с възрастта

СПОДЕЛИ
restorant

Вероятно всички сме чували, че когато навършим 40 години, теглото започва едва ли не автоматично да се увеличава заради необяснимата сила, наречена “метаболизъм”. Именно тя започвала да се забавя с всяка година след 30-те. Науката обаче има добри новини.

Ритъмът, с който нашият метаболизъм се забавя, в действителност е много бавен и слаб. Реално най-сериозното покачване на теглото, което се случва по това време, изобщо не е следствие от бавния метаболизъм.

Оказва се, че причината е доста проста: с напредването на възрастта ние ставаме все по-малко активни. Дори това да звучи като депресираща новина, реално е много положителна. Има много неща, които може да направим, за да предотвратим бавното (или дори бързото) покачване на килограми. Достатъчно е да увеличим физическата си активност. Толкова е просто.

Ходете повече, тичайте от време на време, качвайте се по стълбите, вместо по асансьора. Резултатите със сигурност няма да закъснеят.

Нещо повече – след натоварваща физическа дейност, тялото ни продължава да гори калории – дори когато си почиваме! 

Доста хора си мислят, че силовите тренировки (например вдигане на тежести), също спадат към категорията на заниманията, горящи калории. Реално обаче това не е така. Щангите не се отразяват кой знае колко на метаболизма. Защо? Защото мускулите не горят много калории. Когато става дума за освобождаване от излишните мазнини, мозъкът е много по-ефективен от вашите бицепси.

Мозъчната функция отговаря за 20 процента от действието на метаболизма след активно физическо натоварване, коментира д-р Клод Бушард пред „Лос Анджелис Таймс“. „На второ място се нарежда сърцето – 15-20 процента. Черният дроб, който също функционира в покой, допринася за 15-20 процента. След това идва ред на бъбреците и дробовете. Чак накрая са мускулите – 20-25 процента общо.“

С други думи – силовите тренировки за здравословен навик, който със сигурност ще се отрази благоприятно на вашето тяло, те няма да повлияят кой знае колко на метаболизма ми.

Не на последно място – внимавайте какво ядете

Проучванията показват, че с напредъка на възрастта губим реална представа за хранителните вещества, от които се нуждае нашето тяло. Нашите естествени механизми, регулиращи апетита, се притъпяват. Най-добрият начин да контрираме това, е като ядем по-малки порции храна и да хапваме отново, едва когато огладнеем.

Източник: Science Alert