Начало Без категория ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ – ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ – ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

556
0
СПОДЕЛИ

Създаден като музейна сбирка към Народно читалище „Виделина“ с уредник Атанас Сугарев, който тогава е и редактор на читалищния вестник, превърнат през 1953 г. в Градски народен музей, Историческият музей – Панагюрище изминава дълъг път, за да се утвърди днес като научна и културна институция от национално значение с директор доц. д-р Атанас Шопов и екип от образовани и мотивирани в своята висока мисия млади хора, наследили идеала на основоположниците на музейното дело и заложената от тях висока мяра и богата патриотична  традиция.

В тържествена празнична атмосфера на 23.06.2023 г. Историческият музей в Панагюрище отбеляза своята осемдесетгодишнина. Този хубав повод препълни музейната зала с много гости, пред които бе прожектиран документален филм за историята на музейното дело в града ни, за хората, отдали своя труд и своята обич, своето родолюбие и постоянство в издирване и съхраняване за поколенията на българските старини, на българската памет за богатата история на Панагюрския край. След прожекцията, за да честитят празника и да поздравят музейните работници, един след друг пред микрофона застанаха областният управител г-н Трендафил Величков, г-н Никола Белишки – кмет на Панагюрище, г-н Борис Хаджийски – председател на Сдружение „Български музеи“, г-н Найденов, представител на фирмата, която охранява музейните ценности. В своите приветствени думи всички подчертаваха значението на музея като място за памет, уважение и патриотично възпитание и високо оцениха ежедневните усилия на работещите в музея както за поддържане и обогатяване на експозициите, така и за посрещането на хилядите туристи и гости на Панагюрище. Беше прочетен поздравителен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев. Писма по повод  юбилея са получени писма от представители на бизнеса в града, от обществени организации, от културни институции в града и окръга. За да уважат празника бяха дошли и директори на музеи от Балчик, Плевен, Правец, Батак и др. Сред гостите бяха и предишните директори на музея Атанас Атанасов и Георги Абдулов, бивши служители и наследници на работили тук по различно време и дали своя принос за развитието на музея, учители, дейци на културата, приятели и почитатели на Историческия музей.

Тържеството продължи на открито в музейния двор с участието на мажоретен състав, с изпълнения на Виктория Манева и Надежда Ковачева, Василка Сугарева и Андрея Манев. И, както се полага, имаше подаръци, наздравици и, разбира се – хора, в които най-активни бяха самите музейни служители. На нас остава да благодарим за възможността да бъдем част от този чудесен празник и да кажем: Бъдете и сбъдвайте! На многая лета!