Начало Общество Иван Белишки – синът на панагюрския кмет, реставрира и паметник на въстаник...

Иван Белишки – синът на панагюрския кмет, реставрира и паметник на въстаник в Попинци

СПОДЕЛИ
ivan belishki
Още един мемориал възстанови тази сутрин Иван Белишки, синът на панагюрския кмет Никола Белишки. След като миналото лято реставрира Войнишкия паметник в Панагюрище, днес се зае и за часове направи пълна промяна на втори в Попинци, на въстаника и делегат в Оборищенското събрание Петър Чардаков. Този път обаче е трябвало да се пребори само със следите от времето, а не и с вандалски поражения, така че работата е свършена за няколко часа. Отново – с доброволчески труд и материали за собствена сметка.
640_66691
Преди намесата на младия реставратор буквите ги нямало никакви, били изпопадали. Плочата пък била потъмняла от атмосферните влияния. Тя е почистена, върху нея вече греят нови златисти букви и цифри, а на финала върху тях е нанесено импрегниращо покритие, което да ги предпазва от вредните въздействия на влагата и слънцето.
Войнишкият паметник в Панагюрище се нуждаеше от много повече труд и време – четири дни и половина. Той бе възстановен от Иван през лятото на миналата година. Първо е трябвало да бъде премахнато олющеното от времето бронзово покритие и да бъде направено ново. Специално внимание изисквали и буквите от имената на над 400 панагюрци – герои от Балканската, Първата и Втората световни войни. Най-много труд обаче отишъл за заличаване на следите от вандализъм, казва Иван. Мемориалът бил мазан с бои, пръскан със спрейове, след което видът му бил окаян. Докато работел по въпроса, една сутрин младежът заварил току-що почистените повърхности изрисувани наново със сърчица и имена. Наистина – от молив, но пък графитът и акрилните бои са изключително трудни за отстраняване от мрамор. С порестата си повърхност то ги поема навътре като гъба. Въпреки това не се обезсърчил – оправил и тази пакост, а на финала, след като и последната буква била обновена, нанесъл предпазващо покритие.
Младият Белишки има и покана да възстанови трети паметник – този на загиналите по време на бомбардировките в София през 1934-та. За това го помолил негов познат, работещ във Военно-историческия музей. Двамата се запознали през януари, когато панагюрският младеж дарил две много ценни снимки от личната си колекция – на Пано Маринов и 34-ти пехотен Троянски полк от Дойранския фронт.
Купувал съм ги, осъзнавам, че имат голяма историческа стойност и точно затова реших да ги дам в музея – искам да ги виждат колкото може повече хора, казва Иван.
А за паметниците е убеден, че те са нашата история, споменът за славни моменти от миналото, затова ние, съвременните българи, трябва да ги опазим за следващите поколения.
Реставрацията на мемориала в столицата е съгласувана с представители на общинските институции и скоро ще може да започне.
Източник: Пазарджишка Марица

2 КОМЕНТАРА