Начало Общество Иван Белишки – синът на панагюрския кмет, започна реставрация на Войнишкия паметник

Иван Белишки – синът на панагюрския кмет, започна реставрация на Войнишкия паметник

СПОДЕЛИ

14141964_1805660062999936_3589881420473728546_n

Иван Белишки – синът на панагюрския кмет, започна да реставрира Войнишкия паметник в средногорския град. Скоро отново ще има прекрасния вид, който е имал преди години, казва будният младеж.

Наследникът на Никола Белишки е решил да върне предишния блясък на паметния монумент изцяло с доброволчески труд. Работи сам и като за начало се е захванал да възроди отново поизтърканите надписи. На паметника са изписани имената на над 400 панагюрски герои от Балканската, Първата и Втората световни войни.

При създаването си монументът е бил с бронзово покритие, което обаче е започнало да се люпи с времето. Няколко пъти паметникът е бил жертва на вандали. Неведнъж е краден щикът на изобразения воин. Бил е омазван с бои и спрейове, докато стигне до окаяния ви вид днес.  Иван Белишки се заема с нелеката задача да отстрани всички белези на вандализъм по Войнишкия паметник в Панагюрище.

Синът на панагюрския кмет е деен младеж. Членува в клуб „Традиция“, участва във възстановките на исторически събития, част е от Асоциация „Витязи Хан Аспарух“, пътува с тях до Русия, където ежегодно се организират военни и обучителни лагери.

pazardjik.marica.bg

2 КОМЕНТАРА