Начало Култура Иван Есенски бе първият „зимен“ гост на „Литературен салон“

Иван Есенски бе първият „зимен“ гост на „Литературен салон“

СПОДЕЛИ

Поетът Иван Есенски бе първият „зимен гост“ на Литературния салон към НЧ „Виделина 1865“. Лирикът наистина се чувстваше у дома си и то не само защото корените му са от нашенско, от селата Мухово и Мечка. Той намери във вярната панагюрска литературна публика не само почитатели, но и съмишленици и духовни сродници.

Гостът бе представен от „домакинята“ на салона Мария Бегова, която разкри представи Есенски като разкри неговата същност като лирик и философ, публицист, издател и ….непоправим родолюбец. След това самият Есенски в типичния си стил – сладкодумно,но категорично говори за българския език, за народния гений, за езика и творческата мощ на българина като духовна крепост, съхранила нашата идентичност през вековете. „Искат да източат духовната ни кръв. Разграмотяват ни, македонци и гърци крадат историята ни – халал да им е, имаме много“, отправи своите предупреждения гостът. Той сподели, че имаме световни поети, като жените в съвременната българската поезия категорично взимат превес, заяви той и посочи имената на Валентина Радинска, Камелия Кондова, Ники Комедвенска, Виолета Христева, Надя Попова.

Той се потопи в дълбините на съвременната ни поезия, като разказа за конфликти и драми, за проблеми и приятелства. Спомена и за срещите си с творци от европейска величина, както и за общуването си – лично и духовно с големи автори от бившия Съветски съюз и други бележити творци от съвремието ни. Накрая той подчерта, че нашият край е люлка на великолепни автори и подчерта, че нашите велики земляци нямата аналог и като брой и като принос. За да илюстрира това той завърши с разкази за великия ни земляк Иван Динков. А публиката имаше шанса да се докосне и до поетичното майсторство на самия Есенски – до дълбоките му балади и прекрасни преводи. След срещата авторът имаше възможността да си поговори лично с много свои приятели и почитатели.