Начало Без категория Иван Лалов: Доброто сътрудничество с бизнеса е ключово за просперитета на региона

Иван Лалов: Доброто сътрудничество с бизнеса е ключово за просперитета на региона

СПОДЕЛИ
„Доброто сътрудничество между местното самоуправление и бизнеса е от основно значение за развитието и просперитета на даден регион. Това важи за всяка община, за всеки бизнес, но е особено важно, когато говорим за структуроопределящо предприятие от минерално-суровинната индустрия. В община Панагюрище се виждат предимствата от едно дългосрочно партньорство, когато минният бизнес е социално отговорен и е фактор за стабилност, благосъстояние и добро развитие“. Това заяви по време на Европейския минен бизнес форум Иван Лалов – председател на Общинския съвет в Панагюрище, след като Институтът за пазарна икономика представи анализа си за приноса на минната индустрия към икономиката на страната. Той посочи, че се изказва и като млад човек, който не е свързан с минната компания, но е останал да се реализира професионално в своята родна община и може обективно да оцени ролята и приноса на изграденото устойчиво партньорство с “Асарел-Медет”.
Като добри примери от Панагюрище той посочи публично-частното партньорство между Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ за изграждането на модерната многопрофилна болница „Уни Хоспитал“ и спортната зала „Арена Асарел“, като за това са били създадени съвместните дружества „Асарел Панагюрище Здраве“ и „Спорт Инвест Панагюрище“.
“В панагюрската болница наскоро се роди и второто ми дете и искам да поздравя екипа им – изключителни са!”, каза Иван Лалов. Той посочи, че вечер в Панагюрище градският парк и площадът са пълни с млади семейства с деца, което също е ефект от развитието на индустрията.
Председателят на Общинския съвет говори още за взаимодействието при различни дарителски проекти – от музейната зала трезор на Панагюрското съкровище до подкрепата на „Асарел“ за финансовото стимулиране на местните таланти по общинската наредба за закрила на децата с изявени дарби.
„Асарел“ винаги ни е помагал да се справим в случай на проблем или бедствие – и за спешен ремонт на водопровода, и за почистване на речните корита, и за овладяване на големия пожар край село Елшица миналата година. Тогава хората и машините от компанията влязоха буквално в огъня, за да предотвратят катастрофа”, посочи той. Допълни, че в подобни случаи “Асарел” помага и на други общини от нашата област, а и в съседни области, както беше след наводнението в Каравелово. “Специално искам да благодаря за това на ръководството и на екипа на компанията, защото моментите на непредвидено изпитание са истинският тест за социалната отговорност на бизнеса“, заяви още председателят на Общинския съвет в Панагюрище.