Начало Общество Иван Нетов бе главен съдия на шампионата на Монголия по бойно самбо

Иван Нетов бе главен съдия на шампионата на Монголия по бойно самбо

СПОДЕЛИ

Панагюрецът бе приет лично от президента на Монголия Халтмагийн Батулга

Иван Нетов бе главен съдия на шампионата на Монголия по бойно самбо за мъже и жени, който е вторият по престиж в световен мащаб, с участието на над 500 състезатели.

В Монголия самбото е сред водещите спортове, сподели Нетов.

В рамките на спортното събитие световният и европейски шампион по джудо и самбо се е срещнал лично с президента на Монголия Халтмагийн Батулга, като държавният глава го е приел в почивния си ден – неделя и в продължение на близо половин час двамата са разговаряли за спорта и за Панагюрище.

Любопитен факт е, че Халтмагийн Батулга е световен шампион по самбо, а през 1985 г.  става шампион на турнира „Орчо Войвода“ в Панагюрище.

Два дни преди началото на състезанието Нетов, в качеството си на представител на ФИАС, е бил поканен да води съдийски семинар, след който е провел изпити и раздал сертификати.

На 28 януари панагюрецът пък заминава за Мадрид(Испания), където ще е един от тримата лектори на официалния семинар на ФИАС, по време на който съдии от цял свят ще придобият лиценз за световни първенства.

За пребиваването си в Монголия Иван Нетов сподели личните си впечатления с репортер на ПИА:

„Монголия има две лица – едното е столицата Улан Батор –  със своите небостъргачи, офис-сгради от стъкло и огромни задръствания. Преобладават японските автомобили и хибридите. Истински мегаполис. Другото лице на Монголия може да се види напускайки пределите на столицата. Асфалт има само по главните пътни артерии. В периметър от 100 квадратни километра няма други сгради, освен традиционните юрти, като разстоянието между две такива жилища е от порядъка на 2 км. В юртата няма ток, няма вода, няма канализация. Местните се придвижват с коне и камили, а основния им поминък е животновъдството – едно домакинство отглежда стотици коне, крави и овце. Понеже водата е скъпоценен ресурс по тези места, те изключително употребяват мляко от овцете, кравите и яковете.“ – разказа Нетов.

Той е бил гост на едно монголско семейство, което го посрещнало, показвайки му огромно уважение. В негова чест е приготвено традиционното местно ястие от овче месо и зеленчуци.

„Свят, несравним с нашия“ – така накратко описва Нетов впечатленията си от Монголия.