Начало Без категория Иван Нетов: Това, което направи Мария Оряшкова е едно малко чудо

Иван Нетов: Това, което направи Мария Оряшкова е едно малко чудо

СПОДЕЛИ

Да чуеш българския химн по Евроспорт и да видиш най-горе на почетната стълбичка златната Мария Оряшкова, току що спечелила шестата си световна титла на Мондиала по самбо в Нови сад, Сърбия и щастливото лице на треньора й Иван Нетов, който беше и заместник-главен съдия на първенството – това със сигурност е момент, който панагюрци, наблюдавали в реално време състезанието, няма да забравят дълго.

Заради световната пандемия, първенството беше по-слабо като участие от друг път, но не и в категорията на Мария Оряшкова. Интересен факт е, че на Олимпийските игри в Минск миналата година Оряшкова игра първа среща с представителката на Белорусия , втора среща със състезателката на Украйна и на финала се изправи срещу представителката на Русия. А по време на Мондиала в Нови сад отново срещна същите състезателки,  само че в обратен ред: първата й среща бе с рускинята, втората с украинката и на финала се изправи срещу своята стара познайница от Белорусия – Тимошенка. Още една интересна подробност е, че с нея Мария бе на финал и през 2006 година, когато за първи път стана световна шампионка. Общо четири загуби от началото на състезателната си кариера в самбото е имало златното ни момиче, от които три са именно от белоруската състезателка.

Отвъд всякакво съмнение е, че зад тази шеста световна титла стоят много труд, отдаденост и лишения. Заслуга за нея има и треньорът на Мария по борба, тъй като като част от националния отбор Оряшкова се подготвя сериозно и за участие на олимпиадата в Токио. Така добрата й кондиция допринесе за блестящото й представяне в Сърбия.

Панагюрското самбо  на Мондиала бе представено още от Иван Хърков (категория до 82 кг) и Йоана Червенкова (категория до 60 кг), които въпреки, че не успяха да стигнат до медали, се представиха достойно.

Част от съдийската бригада на първенството бяха и Иван Нетов и Георги Шишков.

Любопитен момент е и това, че във видеозаписа, събрал топ 10 на най-силните моменти от финалните срещи, Нетов е съдийствал на номер 1, номер 2, 5 и 6.

„Сякаш сме свикнали Мария да е първа и вероятно е трудно да оценим реалните размери на постижението й, а е факт, че в последните 10 години ние нямаме световна шампионка по самбо. Това което правим е трудно да се квалифицира…титлата на Мария си е едно малко чудо и вероятно скоро няма да се случи. То е нещо голямо – не само за Панагюрище, не само за клуба… Не знам дали тази година, в тази трудна ситуация, ще имаме друг световен шампион. Искам да благодаря за доброто отношение и подкрепата, които получаваме от „Асарел-Медет“ и от Общината..“ – коментира Иван Нетов за ПИА.

Традиционната целувка от шампиона за треньора: През годините Нетов и Оряшкова превръщат в своя запазена марка и традиция снимката след всяка победа. За пореден път кадърът запечатва момента на триумф.