Начало Интервюта Иван Шишков: Човек за името живее, но не името го прави човек!

Иван Шишков: Човек за името живее, но не името го прави човек!

СПОДЕЛИ

Здраве, търпение и вяра за всички, пожела днешният именик, който е и един от късметлиите, хванали кръста на Йордановден

 

За нас, българите, Ивановден е един от най-тачените празници от древността до днес. Защото това е името на покровителя на българския род – Свети Иван Рилски. Защото много български царе са носили славата му – Иван Асен, Иван Шишман, Иван Срацимир, Иван Александър… Защото той е символ на вярата, националния дух, патриотизма и българщината. Тези качества притежава и днешният именик Иван Шишков.

Иван е на 17 години. Учи в СУ „Нешо Бончев”. Споделя, че напоследък интересът му е насочен към предмета Биология. Свободното си време прекарва с любимите си хора, а фитнесът е неговото хоби. Иван е привърженик на футбола и подкрепя отборите на ЦСКА и Ливърпул.

Именикът се включи и в тазгодишното мъжко хоро в Панагюрище и беше благословен да хване кръста втори. Той участва в ритуала за втора година. Завладян от магията и българщината, които струят от празника, Иван решава да последва своите приятели в ледените води.

Ето какво сподели за личния си празник и мъжкото хоро в Панагюрище Иван:

 

Честит имен ден, Иване! Как ще посрещнеш празника тази година?

  • Посрещнах го първо със семейството си, а ще празнувам и с близки приятели.

Каква е равносметката ти за изминалите 12 месеца?  

  • През изминалата година срещнах специално момиче за мен, за което съм благодарен. Пренаредих приоритетите си и осъзнах, че с порастването имам все повече отговорности, които ще се постарая да изпълнявам докрай.

На кого си кръстен, какво наследи от него?

  • Името Иван в семейството ни е традиционно. Наречен съм на вуйчо ми, с когото много си приличаме. Той е моят пример за мъжество, сила и вяра.

Името ли прави човека или човекът прави името?

  • Казват, че човек за името живее, но не името го прави такъв. Човек сам изгражда  възгледите си. Важно е да бъдеш добър!

В България Иван е титла, а не име, защото означава „Божия благодат”. Какво е чувството да носиш тази титла и в кой момент от живота си най-силно си усещал тази Божия милост и благодат?

  • Често усещам Божията милост и благодат, защото имам прекрасно семейство, верни приятели и добро момиче до себе си. Смятам, че това е истинското богатство, което осмисля живота ни.

Вярващ ли си?

  • Определено! Днешният ден е и денят, в който съм получил Светото кръщение на 5-годишна възраст и съм много горд с това!

За първи път ли участваш в мъжкото хоро на Богоявление? Какво те подтикна да се включиш и определяш ли постъпката си като подвиг?

  • Не, участвах и преди 2 години, но миналата година поради проблеми не успях да се включа. Не го приемам като подвиг, а като възраждане на една българска традиция! Горд съм, че бях част от този ритуал, но още по-горд съм, че тази година бяхме повече! Аз вярвам, че младото поколение с вяра и желание ще запази и продължи българското!

Какво почувства, когато хвана кръста?

  • Имах чувството, че тази година ще успея да го хвана. Чувството не може да се опише! Пожелавам на всеки вярващ да има възможността да го усети. Тръпката е огромна, защото в този ден и майка ми празнува имен ден. Посветих тази благословия на нея.

Какво ще пожелаеш на всички именици и читатели на ПИА?

  • Искам да пожелая на всички да са здрави, да имат търпение и вяра и да сбъдват мечтите си!

 

Екипът на ПИА се присъединява към пожеланието на Иван, като честити на всички празнуващи и им желае здраве, късмет и стремеж към по – добро!