Начало Общество „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ с ерудита Атанас Сугарев

„Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ с ерудита Атанас Сугарев

406
0
СПОДЕЛИ

IMG_0870-4

Книгата „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“, събрала част от трудовете на панагюрския общественик, историк и ерудит Атанас Сугарев, бе представена в Историческия музей – Панагюрище, вчера вечерта.

За Учителя, както го помнят хората от по-старото поколение, говори внукът му, който носи и неговото име – Атанас Сугарев. Той представи живота и изследователската дейност на дядо си.

Събирането на самата книга започнали неговите синове  – Димитър и Николай Сугареви, които още през 1984 година подготвили за печат сборник с негови статии. Днес книгата е факт, благодарение на неговите внуци и финансовата помощ на Община Панагюрище, която е спонсорирала издаването й по проекта за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество ведно“.

Научен консултант на изданието е доц. Атанас Шопов, директор на Исторически музей. От своя страна той представи съдържанието, което е събрало в себе си статии, посветени на посещенията на Васил Левски в Панагюрище, за участието на панагюрци в Съединението, сведения за кърджалийските нападения над града, стопанския и духовен живот през Възраждането. Представено  е Априлското въстание в Панагюрище и неговия погром. Сборникът съдържа народни песни, които Атанас Сугарев записва при обиколките си из панагюрския край. 

„Едва ли ще се открие тематика, която Атанас Сугарев да не е проучвал. Този човек работи за историята на Панагюрище и панагюрския край повече от 60 години и има огромен приносен момент в българската историческа наука“ – подчерта в края на изказването си доц. Атанас Шопов.

„Тези трудове никога не са се влияели от конюнктурата на времето, което ги прави още по-ценни. Горда съм, че съм издател на тази книга“ – заяви издателят на книгата Валентина Бояджиева.

Актьорът Здравко Димитров прочете стихотворението „Главня“ на Богдан Овесянин, посветено на народния учител. Почит и уважение засвидетелства и Анрея Манев със свое музикално изпълнение.

С много вълнение за него разказа на присъстващите и неговата внучка – актрисата Василка Сугарева. „Той е моят кумир! Едва ли има някой, който да се гордее повече от мен със своя дядо“ – сподели тя развълнувано.

IMG_0902-15 IMG_0907-18 IMG_0898-14 IMG_0864-1 IMG_0869-3