Начало Без категория Из Летописната книга на “Оптикоелектрон“: Стартът на новата икономическа структура в Панагюрище

Из Летописната книга на “Оптикоелектрон“: Стартът на новата икономическа структура в Панагюрище

СПОДЕЛИ

По повод 50-годишнината от основаването на „Оптикоелектрон“, започваме поредица публикации, в които ще се върнем заедно назад в историята. А стотици, дори хиляди хора, ще си спомнят за нещо хубаво, случило  се в младостта или в по-зряла възраст. Ще изживеят отново, надяваме се,  едни хубави моменти от занимания със съществени теми, общуване с умни и  сърдечни колеги, постигане на лично удовлетворение от добре свършена работа. 

Началото

25 януари 1971 г.! В Панагюрище се открива цех за производство на стъкла за очила. Решението е на ръководството на „Оптико-механичен завод“ в София. Идеята е тук да се обособи нова производствена и високотехнологична структура. Едва ли изборът е случаен, а както ще се види през десетилетията напред – много успешен.
Това е началото! Предстоят серия творчески години. В Панагюрище се струпват млади инженерни и технически кадри от цялата страна, привлечени от едно професионално предизвикателство, белязано с усещането за перспективи, наука, технологии и … младежки ентусиазъм.
На първо време, като всяко ново нещо, пътят на „Оптикоелектрон“ тръгва спокойно, но не и бавно. Още през октомври 1970 година, петдесетина младежи от общината са изпратени на обучение в ОМЗ и завод „Сигнал“ в София. Подготвят се първите кадри на бъдещия Машиностроителен комбинат „Оптикоелектрон“, съвсем нова икономическа структура в града.
Едни от първите работници в „Оптикоелектрон“

С решение на общинския съвет на Панагюрище за временно ползване от екипа на първия оптичен цех се дава сграда на ТПК „Персийски килими“ в района на гарата. Със старта тук започват работа 52 работници и служители. В помещенията са инсталирани 19 бр. стру гове, 9 бр. шпиндел машини, 1 бр. автоматична ножовка, 1 бормашина, 1 шпиндел преса и 1 шмиргел.

Първата продукция на дружеството – 120 бр. стъкла за очила и 12 вида различни детайла за завод „Сигнал“ – София, е готова още на 26 януари 1971 г.
От 1 април 1971 г. по решение на ръководството на завод „Сигнал“ се слага началото на още един нов цех във филиала в Панагюрище – монтажен. От София е прехвърлено за изработване тук изделието Диапрожекционен апарат „Пионер 1“.
С решение на Министерски съвет от 1 юни 1971 г. в Панагюрище се създава официално новото предприятие Обединени заводи „Оптикоелектрон“, предназначено да произвежда оптикомеханични и оптикоелектронни прибори. То включва в състава си „Оптикомеханичен завод“ и завод „Сигнал“ в София, Радиозавода в гр. Самоков и завод „Бунай“ в Панагюрище. Първият главен директор на Обединените заводи е
инж. Цвятко Цветков. С откритите цехове за производство на стъкла
 за очила се поставя началото на оптичната промишленост в града.
Паметна записка заложена
при първа копка

Първи организационни действия

На старта на новата икономическа структура в Панагюрище през далечната 1971 г. Общинският комитет на БКП, Общинският народен съвет и цялата общественост на Панагюрище оказват подкрепа за изграждането и укрепването на новото предприятие. Предоставeни са производствени и битови помещения, в които след реконструкция се организира производство. Оказва се помощ и при набирането и обучаването на нови кадри. Много упоритост, високо чувство за отговорност и ентусиазъм проявяват пионерите в това дело: инж. Цвятко Цветков, Драгомир Боюклийски – главен технолог, Крум Христов Стоянов – началник отдел „Инструментален“, Иван Блажев, Стоян Начев, Нено Делирадев – зам.-директор по специалните въпроси, Благой Иванов – зам.-директор по икономическите въпроси, Тодор Брандийски и Петър Геров – гл. счетоводител, както и работниците: Спас Кърпаров, Генка Керкенякова, Дида Зяпкова, Недьо Колибанеков, Димитър Станев, Делчо Петришки, Тотка Филина, Илия Гешанов.
Проектирането, строителството, оборудването, усвояването на новите изделия и технологии се извършва с помощта на специалисти от Съветския съюз и предприятието е обявено за рожба на българо-съветската дружба. През юни 1971 г. ръководството на ОЗ „Оптикоелектрон“ и ДСО „Металхим“, отчитайки важността на инструменталната екипировка за усвояване на изделията и поддържането на редовното производство, пристъпват към създаването на инструментални мощности в Па нагюрище. На базата на съществуващата инструментална група за производство на шпри цформи към завод „Бунай“ с ръководител Ненчо Славеев, от 1 октомври 1971 г. в гаровия район започва масово набиране на работници и инженерно-технически кадри и доставяне на инструментални мощности от други заводи на ДСО „Металхим“ и ОЗ „Оптикоелектрон“.

Първа копка за нова сграда

На 18 септември 1971 г. е направена първата копка за изграждането на новите корпуси на Обединени заводи „Оптикоелектрон“. За промишлена площадка са избрани необработваеми площи в западните покрайнини на града.
 На голите скалисти хълмове стартира го лямо строителство, което ще промени обли ка и съдбата на града. За първата копка тук се събират стотици хора. Провежда се тър жествен митинг. Проектът е разработен в На учно-изследователския и технологичен институт в гр. Казанлък, с подкрепата на руски специалисти.
Официални участници в тържеството са: Димитър Жулев – член на ЦК на БКП и първи секретар на ОК на БКП Пазарджик, ген.-лей тенант Георги Ямаков – кандидат-член на ЦК на БКП и генерален директор на ДСО „Металхим“, ген.-полковник Георги Момеков – зам.-председател на Държавния комитет по планиране, Костадин Атанасов – председа тел на ИК на ОНС, гр. Пазарджик, инж. Илия Гунчев – първи зам.-генерален директор на ДСО „Металхим“, полк. Даскалов – зам.-гене рален директор на ДСО „Металхим“, Неделчо Павлов – първи зам.-председател на ИК на ОНС Пазарджик, Нено Финджеков – пър ви секретар на ГК на БКП, Панагюрище, Рад Костурков – председател на ИК на ГНС Панагюрище, инж. полковник Цвятко Цветков – главен директор на ОЗ „Оптикоелектрон“.

Първи собствен филиал – цех в Стрелча

На 1 ноември 1971 г. официално е открит и пуснат в експлоатация новопостроенияt цех за нестандартно оборудване в гр. Стрелча. В тържеството участват инж. Михаил Чолаков – секретар на ОК на БКП, гр. Пазарджик, инж. Илия Гунчев – първи зам.-генерален директор на ДСО „Металхим“, Сопот, инж. полковник Даскалов – зам.-генерален директор на ДСО „Металхим“, Нено Финджеков – първи секретар на ГК на БКП в Панагюрище, Евстати Евстатиев – първи секретар на ГК на БКП, гр. Стрелча, инж. Цветков – главен директор на Обединени заводи, Панагюрище, заместник-директорите Крум Христов, Благой Иванов, Иван Блажев, Нено Делирадев.

Творческите изяви не изостават

Сред колективите на отделните цехове, пълни с млади и ентусиазирани хора, стартира и художествена самодейност, стимулирана и от ръководството на града, и от ръководството на дружеството.
През февруари 1972 г. към ОЗ „Оптикоелектрон“ се създава вокална дамска група от 16 служителки към управлението. По повод 8 март групата прави първото си участие в тържество, посветено на Международния ден на жената.
Пръв ръководител е Тотка Терзийска, служителка в управлението. По-късно ръководители стават сем. Сугареви от Панагюрище. Под ръководството на Делчо Радивчев и пианистката Цветанка Радивчева групата се разраства до 32 членове и редовно участва във всички по-важни културни мероприятия на града.

По пътя на технологичните предизвикателства

На 1 април 1972 г. с решение на ДСО „Металхим“ официално е създаден „Инструментален завод“. Първият директор е Крум Христов Стоянов, а до изграждането на производствените сгради на новата площадка на завода са предоставени за временно ползване производствените помещения на Промкомбинат „Текстил“.
 
Трудни са първите крачки на „Инструментален завод“. Значителни са заслугите на първите: директорът Крум Христов, сче товодителката Мария Чамова, инж. Лука Гарчев, инж. Савка Атанасова, Георги Дюлгяров, Никола Карбанов, Стойо Куйкин, Иван Шопов, Янка Шондева, Делчо Михов, Георги Пенчев, Стойо Натов, които със своя труд полагат основите на инструменталното производство.
 

Прохожда Завод 1

На 18 април 1972 год. със заповед № 287 на главния директор на Обединени заводи инж. Цвятко Цветков се слага началото на завод № 1 към „Оптикоелектронен завод“. Създаденият преди година малък цех за стъкла за очила прераства в предприятие по приборостроене. Заедно с производството на стъкла за очила и изделие „Пионер 1“ започва производството и на щепселни съединители ЩС20П4, ЩС20П5, ЩС40П16 за радиозавода в Самоков.
Много са имената на първите ентусиасти, на пионерите в тази област. Начело с първия директор на завода инж. Камен Петков колективът на завода започва да трупа производствен опит.
На „Оптикоелектрон“ му предстоят години на упорит и всеотдаен труд – в строителството на новата площадка, в усвояването на първите изделия, в изпълнението на производствените планове. В колектива се изграждат традиции, трупа се опит, усвоя ват се нови изделия, разширяват се производствените мощности, прилагат се нови и усъвършенствани технологии. Непрекъснато се увеличава числеността и квалификацията на кадрите.
 
Утре очаквайте втора част…