Начало Култура Избраха тазгодишния носител на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

Избраха тазгодишния носител на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

СПОДЕЛИ

nagrada

Литературният критик Панко Кирилов Анчев бе определен за носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2016 година. Това стана ясно на провелото се на 23 март 2016 година в Министерство на културата на Република България заседание на комисия, назначена със Заповед №169/22.03.2016 година на кмета на община Панагюрище.

Номинации за носители на престижната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ тази година са направени от Съюза на българските писатели – номинация за литературния критик Панко Анчев, от Съюза на независимите български писатели – номинация за акад. проф. д-р на филологическите науки Иван Радев, от Съюза на свободните писатели – номинация за литературния критик Кирил Попов, от Клуба на носителите на наградата „Нешо Бончев“ – номинация за литературния критик Панко Анчев.

Номинациите са разгледани от комисия в състав: доц. д-р. Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, проф. Симеон Янев – литературен критик, г-жа Катя Зографова – носител на наградата „Нешо Бончев“ за 2015 година и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагерик“.

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ ще бъде връчена на 31 март 2016 година от 17:30 часа в Исторически музей-Панагюрище. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Връчва се в град Панагюрище по време на традиционните Бончеви празници през месец март.

panko anchev

Панко Анчев е роден през 1946 г. във Варна. Завършил е специалността „Българска филология“ през 1971 г. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работил е като журналист в Радио Варна (1972-1973), редактор, завеждащ редакция, главен редактор и директор на книгоиздателство „Г. Бакалов“ – Варна (1973-1990), директор на РТВЦ – Варна (1996). Литературен критик, отговорен редактор на възстановеното списание за литература и изкуство „Простори“, публикува в редица български и руски литературни списания. Автор на изследвания върху историята на българската литература от Кирил и Методий до наши дни, православната вяра, историята на руската литература и българо-руските литературни и обществено-политически връзки, както и върху особеностите на българския исторически процес и състоянието на българския политически живот в миналото и днес. Автор е на 8 книги: „Творци и слово“ (1982), „Човекът в словото“ (1986), „Съвестта на думите“ (1989), „Въведение във философията на българската литературна история“ (2001), „Философия на литературната история“ (2004), „Разумът в българската история“ (2005), „Малкият народ“ (2007) и „Литературна анкета с Найден Вълчев“ (2007).