Начало Култура Издадоха луксозен каталог „Сребърното съкровище от Панагюрище“

Издадоха луксозен каталог „Сребърното съкровище от Панагюрище“

СПОДЕЛИ

Луксозен каталог „Сребърното съкровище от Панагюрище“ е издаден с подкрепата на „Асарел-Медет“АД от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Повод за това е 115-ата годишнина от откриването му в надгробната могила в местността Мрамор край града и 75 години от създаването на Исторически музей – Панагюрище. Каталогът съпътства едноименната временна изложба, която може да бъде посетена от жителите и гостите на града до 28 декември 2018 г. в залата трезор на музея.
Изданието е двуезично, на български и английски и е под редакцията на историците Наталия Иванова, Кръстю Чукалев и Христо Попов. Състои се от две части. В първата част е представен Панагюрският край, проучванията на тракийската култура в общините Панагюрище и Стрелча (VI – I в. пр. Хр.), надгробната могила в местността Мрамор при гр. Панагюрище, както и открития в нея гробен инвентар. Автори на текстовете са Атанас Шопов, Алексей Гоцев, Васил Кацаров, Пламен Георгиев, Кръстю Чукалев, Руслан Стойчев, Яна Мутафчиева, Калин Маджаров и Наталия Иванова. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата. Автори на анотациите са Руслан Стойчев, Яна Мутафчиева, Калин Маджаров и Наталия Иванова. Снимките са на Красимир Георгиев.
„За ръководството на „Асарел-Медет“ АД нямаше никакво колебание дали да подкрепим реставрацията на експонатите, за да станат и те достояние на широката публика. Уверен съм, че Сребърното съкровище ще допринесе за утвърждаването на нашия град като културно средище и предпочитана туристическа дестинация“, коментира в предговора към каталога изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Делчо Николов.