Начало Култура Излезе от печат каталогът към изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически...

Излезе от печат каталогът към изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически музей – Панагюрище

47
0
СПОДЕЛИ

Изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически музей – Панагюрище е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН). Тя се реализира във връзка с 115 години от откриването на находката от надгробна могила в м. Мрамор при гр. Панагюрище и 75 години от създаването на Исторически музей – Панагюрище. Осъществена е с подкрепата на Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД – Панагюрище. Куратори на изложбата са гл. ас. д-р Наталия Иванова и Кръстю Чукалев, а научен координатор е доц. д-р Христо Попов.

Издаденият каталог е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Наталия Иванова, Кръстю Чукалев и Христо Попов. Състои се от две части. В първата част е представен Панагюрският край, проучванията на тракийската култура в общините Панагюрище и Стрелча (VI – I в. пр. Хр.), надгробната могила в м. Мрамор при гр. Панагюрище, както и открития в нея гробен инвентар. Автори на текстовете са Атанас Шопов, Алексей Гоцев, Васил Кацаров, Пламен Георгиев, Кръстю Чукалев, Руслан Стойчев, Яна Мутафчиева, Калин Маджаров и Наталия Иванова. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата. Автори на анотациите са Руслан Стойчев, Яна Мутафчиева, Калин Маджаров и Наталия Иванова. Снимките са на Красимир Георгиев.

Каталогът съпътства едноименната временна изложба, която може да бъде посетена до 28 декември 2018 г. в зала Трезор на Исторически музей – Панагюрище.

naim.bg