Начало Общество Излиза първо класиране за приема в гимназия

Излиза първо класиране за приема в гимназия

СПОДЕЛИ

Резултатите от първото класиране за прием на ученици след 7-и клас ще станат ясни днес. Седмокласниците ще могат да проверят в коя гимназия са приети на https://priem.mon.bg/ с входящия си номер и код за достъп, които могат да видят на служебната си бележка за явяване на националното външно оценяване.

Ако в профила на ученика няма посочена паралелка, той не е класиран и продължава автоматично да участва във втори етап на класиране без да е необходимо да се подава заявление.

Учениците, класирани по първо желание, се записват в училището, в което са приети. Това може да стане на 14-и, 15-и и 16-и юли между 8 и 18 часа. Със себе си трябва да носи следните документи:

  • заявление до директора
  • оригинал на свидетелство за основно образование
  • оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища, както и за профил „Спорт“.

Ако класираният седмокласник не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, до края на седмица трябва да подадат заявление за участие във втори етап в училището, в което са класирани. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

Предвид извънредната епидемиологична обстановка родителите, желаещи да подадат заявление за участие във втори етап на класиране, да го представят предварително попълнено и без присъствието на място на ученика.