Начало Интервюта Изнасилвачът от Кючука с още две жертви в Стрелча

Изнасилвачът от Кючука с още две жертви в Стрелча

СПОДЕЛИ

Две гнусни посегателства точно преди Коледа фокусираха вниманието на медиите и обществото в Пловдив. Две млади пловдивчанки бяха нападнати и изнасилени в Кючук Париж в рамките на две седмици. Първото нападение бе прието сравнително спокойно от полицията, но след второто всички бяха вдигнати на крак. И след по-малко от 48 часа серийният изнасилвач бе заловен. ДНК – пробите, взети от двете местопрестъпления съвпаднаха напълно, а след проверка в базата данни на Института по криминалистика се оказа, че полицията разполага с ДНК – профила на извършителя – 32- годишният Владимир Петков.

През 2012 година в Стрелча мъжът е нападнал младо момиче и се е гаврил с нея. За съжаление, както повечето ужасни престъпления и това има дълга предистория, свързана с патология , комбинирана с бездействие на служители от институциите, чиято основна цел е защита на правата на гражданите и превенция. Защото момичето от Стрелча и двете пловдивчанки далеч не са единствените жертви на Петков.

ТrafficNews.bg се свърза с адвоката на пострадалото момиче. Димитър Пенев разказа, че делото е продължило близо 3 години, а до присъда се е стигнало изключително трудно.

–  Адвокат Пенев, познахте ли Владимир Петков на разпространения фоторобот?

– По-скоро не, тъй като когато вървеше делото срещу него той бе доста по-слаб. Сетих се , разбира се за случая, но мислех, че Владимир още е в затвора. След като публикувахте и снимката му обаче, разбрах, че за съжаление има две нови жертви на този човек.

 Защитавали сте първата му жертва. 3 години не е ли прекалено дълъг период за разследване и присъда на едно престъпление срещу личността, чийто извършител е известен от самото начало?

– Всъщност моята клиентка не беше първата му жертва. В Стрелча има още две момичета, които са пострадали. Това стана ясно по време на делото и бе съобщено от свидетели в съдебна зала. За съжаление , когато първото момиче се е оплакало в полицията, полицаят й е казал да не се занимава с глупости и е скъсал жалбата пред очите й. Второто момиче се е изплашило и изобщо не се е оплакало. Момичето, което ме потърси, също се е страхувала и срамувала да търси справедливост, но нейна приятелка я е накарала да се обърне към полицията. Процесът бе много дълъг и изключително тенденциозно провеждан. Още при самото разследване на случая са извършени груби нарушения. Дознателят не беше изпратил пробата с ДНК материала в Института по криминалистика, изпрати го с огромно закъснение, когато пробата вече бе негодна. Следващата дознателка обаче бе доста по-съвестна и изпрати за анализ един флакон от веществените доказателства, върху който бе открит ДНК материал. Благодарение на това бяха разкрити и новите две изнасилвания, защото така профилът на престъпника е запазен в базата – данни. Владимир бе осъден на 4 години от Окръжен съд – Пазарджик, а впоследствие пловдивският Апелативен съд намали присъдата му с една година.

– Какво се случило тогава, момичето познавало ли е Владимир?

– Да, познавали са се от деца. Живеели са през една къща. Той е живеел със съпругата и детето си в Стрелча, а момичето учело в Пловдив. През уикенда се била прибрала и отишла на дискотека с приятелки. В дискотеката бил и Владимир.  След полунощ тръгнала да се прибира и попитала Владимир дали няма да си ходи, за да се рибират заедно, тъй като къщите им са доста далеч от центъра. Той й казал, че ще я изпрати, а едната от приятелките й я предупредила да не тръгва с него, защато цяла Стрелча говори, за двете изнасилени момичета. Тя обаче им казала, че се познават от ученици и не мисли, че той може да й посегне. За съжаление обаче точно това се е случило.

– Както посегателството, така и процесът след това са изключително травмиращи за жертвите. Как вашата клиентка мина през всичко?

– Делото бе истински кошмар, а последствията за нея бяха много тежки. По време на разпитите, а и в съда бе подложена на истинска гавра от от страна на Владимир. Той буквално се подиграваше с нея и със свидетелките. Опита се да ги изкара сексуално незадоволени жени, които си търсят жертви, за да ги изнудват. Лъжеше на поразия, разхождаше се през цялото време като директор. Съпругата му също го защитаваше. Тя дори предложи пари на моята клиентка, за да се откаже от обвинения. Жена му, за съжаление, бе наясно с проблемите му. По време на един от процесите съдията заяви в прав текст : „Плащай й парите и да приключваме!“. Разпитите продължаваха по 7-8 часа.

– Казахте, че съпругата на Владимир е наясно с проблемите му. За какви проблеми става дума?

– Владимир има сексуален проблем. Преждевременна еякулация. Това е изключително травмиращо за мъжете и очевидно отключва агресия в него.

– Знаете ли за други негови прояви на агресия?

– Тези също не са малко. Докато лежеше в затвора, разбрах, че се е заканвал публично да ме ликвидира. Очевидно присъдата, която получи, не е изиграла очакваната възпитателна роля. Но имайки предвид практиката на Пловдивският Окръжен съд в този вид престъпления, и особено когато говорим за опесен рецидив, смятам, че сега му предстои доста по-дълъг престой зад решетките.

Източник: trafficnews.bg