Начало Общество Извънредни мерки в България срещу коронавируса

Извънредни мерки в България срещу коронавируса

СПОДЕЛИ

Всички културни и спортни събития – кина, театри, концерти и спортни събирания на закрито са отменени в цялата страна. Забраната няма краен срок, влиза в сила от днес и е за неопределено време.

Сред останалите превантивни мерки са забрана за износ на предпазни маски и облекла, започване на засилено производство на предпазни средства в България, внос от страна на Турция, отмяна на туристическите посещения и резервации в районите на Габрово и Плевен.

Няма място за паника – в магазините има достатъчно храна и вода за един месец напред, правителството призовава гражданите да не изкупуват големи количества.

Решението за отмяната на всички събития и публични прояви е на Министерски съвет и беше взето след извънредното правителствено заседание, след като в страната по два случая на коронавируса COVID-19 бяха установени в Плевен и Габрово.

Забраната за събирания предполага още от тази вечер да се затворят вратите на всички културни и спортни институции и да се отменят постановки и събития.

Припомняме, че до сряда – 11 март включително, всички училища в страната и университетите са в грипна ваканция.

 

Въвежда се карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация.

Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.

В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

  • Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;
  • Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;
  • Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;
  • Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).

 

На територията на всички други административни области:

 

  • Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
  • Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
  • Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
  • На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

 

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.