Начало Култура Известната бургаска фотографка и поетеса Мирослава Коларова гостува на панагюрци (ВИДЕО)

Известната бургаска фотографка и поетеса Мирослава Коларова гостува на панагюрци (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Авторката се срещна със свои почитатели и деца от ОУ „Проф. Марин Дринов“

„Не/стандартно – в любов“. Това бе предизвикателният анонс на известната бургаска фотографка и поетеса Мирослава Коларова към панагюрци. Авторката гостува в Исторически музей-Панагюрище по покана на Арт клуб „Асарел“ в навечерието на 14 февруари – Деня на виното и любовта. Фотографиите на Мирослава – плътни и въздействащи, вълнуват с чистота на посланието и танца на светлината. Красотата на женското тяло, говорът на очите и любовта, която струи от всеки детайл на творбите й бяха повод за дълги разговори с посетителите на изложбата.


Самата Мирослава разкри, че не робува на рамки и теория, не мери фокусни разстояние и не стъпва на сухия академизъм, а черно-бялото носи в себе си достатъчно цветове. Не снима в лъскави студиа с прожектори и скъпо осветление, но героите в нейните фотографии са естествени и чисти, освободени от напрежението и фалша на нарочната режисура, разкри пред новите си панагюрски приятели бургазлийката.

По-късно тя прочете и някои от стиховете си, които удивително напомнят фотографиите й – кратки и заредени с енергията на личното изживяване. Коларова сподели, че се вълнува от формите на старата японска поезия, а краткото послание улавя моментното изживяване, което читателят или приема, или не. „В поезията трябва да има философия, но не и философстване. Най-добре едно поетично изразяване се приема директно от хартията и част от моите стихове не бива да се четат на глас“, разкри Коларова. 

След официалното представяне, на чаша вино Мирослава дълго разказва за фотографията и поезията, за свои интересни срещи и приятелства. „Вълнувайте се! Животът е твърде кратък и всеки миг трябва да се вълнуваме“, обобщи своя поглед към света талантливата авторка.

Днес тя посети училище „проф. Марин Дринов“, където се срещна с третокласници, за които общуването с Мирослава Коларова ще остане като незабравимо докосване до естествения свят на твореца.