Начало Общество Йогата Христо Илиев ще гостува в Панагюрище

Йогата Христо Илиев ще гостува в Панагюрище

97
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

йогаНа 20 май от 19:00 часа йогата Христо Илиев ще представи пред панагюрци  новата си книга „Яма и Нияма – кординатната система в йога“. Срещата ще се проведе в залата по „Самбо“, намираща се до стадион „Орчо Войвода“.

На следващата сутрин 21 май от 7:30 часа ще се проведе йога практика, заедно с Илиев. Цената на практиката е 10 лева, а местата са ограничени, затова записването е с предварително заплащане. Телефон за записвания: 0899962363.

Христо Илиев е художник, скулптор и йога учител. Роден е на 27 май 1951 г. Живее и преподава в Добрич. От 1976 г. до 1981 г. учи скулптура под ръководството на Христо Боев. Започва да се занимава с йога като ученик, за да се избави от ревматизма. Той приема йога като лично преживяване на цялата същност. Автор е на няколко книги.

Организатор на събитията е Йога Инструктор Мария Петришка, ръководител на йога клуб „Панагюрище

йогата

Ето малък фрагмент от третата книга: „Яма и Нияма –координатната система в Йога“:

МОЗЪЧНА АСИМЕТРИЯ
(ИЗГУБЕНИЯТ РАЙ)

Има една стара легенда, легендата за кундабуфер и изгубения рай…

Когато Бог създал човека, Дяволът много се зарадвал..
– Сега ще имам с какво да си играя – си казал той – И не само да си играя, но и всеки ден ще натривам носа на Господ с глупостите, които ще накарам да прави Неговото последно и уж, „съвършено творение“ – Човекът!
В началото Адам, Ева и техните наследници били доверчиви и лесно ставали плячка на Лукавия, но с годините започнали да проумяват номерата му. И правели все по-малко грешки.
Един ден Дяволът се сепнал:
– Ако все така продължават, те скоро ще помъдреят и ще станат могъщи като своя Създател. А аз ще загубя контрола си над тях.
Угрижен се замислил, какво да направи – как да запази властта си над хората, но така, че те изобщо да не усещат, че той ги манипулира?
Мислил, мислил и накрая намерил решение:
До този момент, човекът бил с цял мозък. И тогава Дяволът измайсторил една невидима преграда и я сложил в главата му, като разделил мозъка му на две части – лява и дясна.
А преградата нарекъл кундабуфер.
В превод от санскрит, „кунда“ означава „тайнствен“„невидим“„скрит“. А „буфер“ е преграда.
И човекът станал с два мозъка.
И започнал да се държи като луд – защото с единият мислил по един начин, а пък с другият – по съвсем друг.
Човекът бил един, но в него вече живеели двама.
И всеки един от тях, бил коренно различен от другия.
От това, хората станали много объркани и почнали да се държат като побъркани, защото преградата изкривявала възприятията и мислите им за реалността.
И те вече не можели да правят разлика:
Между добро и зло.
Между красиво и грозно.
Не различавали реалността… от илюзиите си.
Истината… от лъжата.
Постоянно ги смесвали…
И вечер… вечер, когато заспивали – сънували че са… будни.
А когато били будни… живеели като на сън.
Хората престанали да се разбират помежду си.
И не само това, но те не можели да разбират вече и самите себе си!
И адът… станал техен дом!
Но всъщност, Бог никога не е гонил човека от рая…
Той и досега живее в него, но когато Дяволът разделил мозъка му на две, от тогава до сега, хората продължават да се чувстват така, сякаш живеят в ада…

Това е легендата…
На пръв поглед, за съвременния човек, въпросът, дали в главата си има един цял мозък от две части или два отделни мозъка, може да звучи нелепо, но подобен еретичен въпрос за първи път в Европа, през 1780 г. си задава д-р Мейнард Симон Дю Пюи.
И той изказал предположението, че човекът е Homo Duplex – същество с два мозъка. И щом има два мозъка – ляв и десен – значи той трябва да има и два ума.
Век по- късно, друг учен – д-р Артър Ладброк Уигън – присъства на аутопсия на човек, който по обичайните стандарти си бил съвсем нормален. Той си е работил, общувал, без никакво затруднение е можел да говори, чете и пиши, както другите