Начало Общество Кабинетът ни превежда 4.5 млн. лева за водния цикъл тази седмица?

Кабинетът ни превежда 4.5 млн. лева за водния цикъл тази седмица?

СПОДЕЛИ

BПанагюрище ще получи най-вероятно до края на седмицата пари по проекта за водния цикъл. От администрацията са подали три искания за междинно разплащане – за цикъла, за депото и за строителството на пречиствателната станция, съобщи кметът Никола Белишки. Исканата сума по „водния цикъл“ е 4.5 милиона лева.

От управляващият орган по Оперативна програма „Околна среда“, с чието финансиране са тези проекти, обявиха, че до края на седмицата ще бъдат разплатени общо 89 милиона лева. В  края на август и първата седмица на септември експертите на програмата са проверили, одобрили и верифицирали  78 искания на средства по проекти на бенефициентите на програмата.

Управляващият орган е  в процес на проверка на направени разходи на бенефициенти за още над 50 млн. лева, които се очаква те да бъдат обработени и подадени към Министервото на финансите като искане за лимит за плащане до 2 дни.

Първите 89 милиона лева освен към Панагюрище, ще бъдат насочени към общините  Ябланица, Раковски, Козлодуй, Бяла, Карлово, Костинброд, Севлиево, Аксаково, Трявна, Тервел, Велики Преслав, Стара Загора, Кричим, Ловеч, Момчилград, Пещера, Хисаря, Бяла Слатина, Кърджали, Монтана, Бургас, Свиленград, Кубрат, Ямбол, Кнежа, Велико Търново и Чупрене, както и ДПП Странджа, Врачански Балкан, Витоша и ДНП Рила и Централен Балкан, БФБ, WWF, МРР и БД Варна РИОСВ Смолян, РИОСВ Хасково и РИОСВ Враца, съобщават от Управляващия орган.

Припомняме, че това е второто плащане откакто бе назначено служебното правителство. От началото на тази година при кабинета „Орешарски“ Панагюрище не получи нито стотинка по проектите. При правителството на БСП и ДПС Европейската комисия спря всички разплащания по тази програма.