Начало Общество Кадастърът става достъпен през нотариусите

Кадастърът става достъпен през нотариусите

22
0
СПОДЕЛИ
restorant

abc38af29f60Ваденето на кадастрална скица, необходима при сделки с недвижими имоти, вече ще може да се извършва не само на място в едноименната агенция, но и в нотариалните кантори. От 1 септември те имат безплатен електронен достъп до регистрите на държавното ведомство и ще могат да предоставят набор от услуги на цена, с 30% по-ниска, отколкото събира за тях агенцията при обслужване на гише. Това е улеснение за потребителите, които ще могат по-бързо да си набавят необходимия документ. Облекчение е и за агенцията по кадастър, окупирана от опашки, която обаче може да усети и негативен ефект върху приходите си. По закон през тази година тя трябва да събере 17.5 млн. лв., а таксите от издаването на скици и схеми от кадастъра са най-големият й източник на средства. Нотариуси очакват, че предоставянето на допълнителни услуги ще увеличи приходите им. Повечето работа покрай документите от кадастъра може да доведе и до наемането на още служители в канторите.

Какво се променя

Досега издаването на скица за поземлен имот или схема на самостоятелен обект в сграда можеше да се направи само на място в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, при това, ако живеете в София, но искате да продадете имот в Хасково например, трябва да отидете до поделението на агенцията извън столицата. Обикновената тарифа за вадене на скица е 30 лв., а ако искате документа експресно, може да го имате след 4 часа, но срещу тройно по-висока такса.

По силата на сключено на 27 август споразумение между агенцията и Нотариалната камара на Република България и след извършена законова промяна набавянето на такива документи вече може да се извършва и в нотариалните кантори. Цената на услугата е по-ниска от официалната тарифа, но клиентите заплащат и нотариална такса, която е около 5 лв. Нотариусите ще могат да предоставят заверен документ само за нуждите на сделка, която изповядват. Заверката се извършва с електронния им подпис. За тях е направен специален модул в информационната система на агенцията по кадастъра, където всеки желаещ да предоставя такива услуги нотариус трябва да си направи регистрация.

Взаимни ползи

Работещи в нотариалните кантори споделят, че може би не всички нотариуси ще пожелаят да работят с кадастъра, тъй като това ще увеличи обема на работа и може да наложи наемането на допълнително хора. Въпреки това в бранша не очакват, че опашките пред агенцията ще се пренесат пред канторите им. Експертите са се убедили, че чрез тази оптимизация ще се съкрати времето за реализиране на сделки с недвижимите имоти. Те признават, че има опасност от намаление на приходите на агенцията вследствие на договорката, но това не е тревожно, тъй като тя не е приходна агенция. „Намаляването на приходите обаче е оправдано с оглед подобряване на качеството и бързината на предоставяните административни услуги за гражданите и бизнеса и намаляване на опашките“, добавят от ведомството и продължават, че това е поредната крачка към изграждане на „електронно правителство“.

Източник: Капитал