Начало Общество Как да намалим боклука – съвети от кухнята

Как да намалим боклука – съвети от кухнята

СПОДЕЛИ

Домакинствата са огромни консуматори и с това – производители на много боклук. Опаковките, найлонът, пластмасата са само част, но от друга – огромно разхищение на храна, в която сме вложили средства. Разумното водене на домакинството, съчетано с практични идеи и постоянство в прилагането им, за да се превърнат в навик за нас и вдъхновение за други, са в състояние да променят нещата.

Ето някои еко идеи как да намалим боклука в домакинството от нас:

Носете си храна от вкъщи, вместо да купувате опакована от „топли“ точки или витрини. За радост, забелязваме, че все повече работещи и учещи хора си носят в кутии обяд, а като родители – в училище е най-доброто място да въведем този полезен навик за децата си. Така може да си носите колкото храна смятате, че ще изядете, а не колкото ще ви продадат в магазина.

Замазявайте остатъците. Ако някое ядене ви е омръзнало, но още става за ядене, винаги може да го замразите за някой ден, когато няма да ви се готви. По същата логика може да замразявате остатъци от зеленчуци и плодове за крем супи, сокове, смутита, както и да си правите заготовки за бульони от части на зеленчуците, които няма да ползвате за готвене.

Купувайте „грозните“ плодове и зеленчуци, както и последния банан, малките чепки грозде и т.н. Много от деформираните, но годни за консумация, пресни плодове и зеленчуци остават последни, развалят се и биват изхвърлени. Стига да са годни, петънца, несъвършена форма или цвят не би следвало да влияят на вкуса и полезните свойства. Същото важи и за последния банан от чепката, който никой не взима.

Купувайте насипни храни. Опаковките на различните храни са сериозен боклук. Винаги, когато можете, купувайте насипни суровини и продукти. В магазините, в бакалиите продават насипно бобови, чай, сушени плодове, маслини и т.н. Когато можете, може да ползвате и опаковка от вкъщи. С една закупена по някаква причина найлонова торбичка може да се пазарува многократно.

Опитвайте да използвате до край даден продукт. Хлабът става на крутони и брускети, козунакът – на лесна пита. С парчета плодове може да правите сладолед или да разбиете с кисело мляко. Ако обезкостявате месо, ползвайте кокалите за бульон. Може да замразявате във форми за лед мляко за кафето и още, и още.

Инвестирайте в съдове за съхранение, които са трайни и от добър материал. Стъклото, стоманата са по-добър вариант от пластмасата. Да, цените имат разлики, но дългосрочно устойчивите съдове са по-доброто решение.

Ползвайте пазарска торба. Дори големите вериги се съобразяват с тази тенденция и предлагат брандирани торби от плат. За да не утежнявате допълнително околната среда, една или две торбички за домакинство са напълно достатъчни. Не се изкушавайте от дизайн и марка, за да купувате нови и нови, тъй като и тяхното производство коства ресурси.

Купувайте месо и мляко също „насипно“ – от месарница или млекарница. С всяка талерка месо или месни продукти се създава голямо количество боклук. Купуването от доверена месарница подпомага местното производство освен всичко друго. Ако в млекарницата има практика с амбалаж, още по-добре. Хлябът, купен от пекарна, също не се нуждае от специална опаковка.

Когато може, купувайте продукти с амбалаж. За съжаление, тази практика, която имаше своите традиции в България, днес не е много разпространена. Но бирата все още може да се купува с амбалаж. В някои заведения вече може клиентите да си носят своя чаша за кафе, например.

Отглеждайте своя малка реколта от домати чери, лук, подправки и билки. Да, може би няма да са възхитителни на вкус и вид, но поне ще знаете, че са си ваши и не е коствало производството им много на околната среда.

Изхвърляйте разделно своя боклук, колкото се може – повече. Реално този боклук се рециклира, а дори нещо да не ви допада в системата, интересът и участието само показва, че колкото и да е несъвършена, има смисъл тя да се подобрява, щом в нея има интерес.

Компостирайте. Ако имате градинка или цветя, може да ползвате остатъци от храната си за наторяването им. Това е естествен цикъл от природата, който има място в модерните домакинства.

Източник