Начало Общество Как да планирате първото си къмпинг пътуване

Как да планирате първото си къмпинг пътуване

СПОДЕЛИ

Къмпингуването е лесен начин да се откъснете от ежедневието си. Няма нищо по-лошо обаче от това да стигнете до дестинацията си и да откриете, че сте забравили спрея против насекоми или някой спален чувал. Ето защо планирането е съществена част от къмпингуването.

Планирайте какво ще правите

Може да се окаже, че това, което искате да правите, е да се отпуснете, докато четете една приятна книга или да играете слотове в 8888 онлайн казино сред природата. Това че сте решили да отидете на къмпинг не означава, че трябва непременно да правите походи ежедневно, от които да се претоварите.

 

Независимо дали искате да се отпуснете или да бъдете активни, не забравяйте да бъдете гъвкави. Проверете времето, докато планирате, за да сте сигурни, че дейностите, които сте избрали, ще са подходящи за метеорологичните условия.

Коя е дестинацията ви?

Има много уебсайтове и приложения, от които можете да почерпите идеи за това какво би ви било необходимо за една почивка на къмпинг. Някои от нещата, за които трябва да помислите, когато избирате дестинацията си, включват:

 

  1. Какво искате? – Искате ли да сте близо до вода или до планини? Искате ли възможности за туризъм? Искате ли да наблюдавате звездите?
  2. Имате ли нужда от разрешително? Не е възможно да къмпингувате в защитените гори или в националните паркове. Ако ще къмпингувате в тези райони, ще трябва да имате съответното разрешение за това.
  3. Има ли някакви ограничения? Това е особено важно, ако планирате да палите огън.
  4. Има ли такса за къмпингуване в дестинацията? Ако има, проверете къде се плаща, когато правите резервацията си.
  5. Знаете ли как да стигнете до мястото? Пътуването е част от преживяването, затова се насладете на самия път до там. Спрете и разгледайте всички красиви места по пътя.
  6. Какви са удобствата в къмпинга? На много места има питейна вода, кухненски съоръжения, бани и маси за пикник. Ако такива липсват обаче, вероятно ще ви се наложи да се подготвите предварително.

 

Какво ви е необходимо

Когато планирате къмпинга и разходката си сред природата, първо трябва да проверите дали разполагате с всичко, което ще ви е необходимо. Пребиваването на открито не означава, че трябва да се чувствате неудобно.  Добра идея е да си направите списък, по който да подготвите багажа си, за да не забравите да вземете нещо важно.

Оборудване

Ако за първи път къмпингувате, добре е да проверите какво къмпинг оборудване можете да вземете назаем от приятел или познат, или просто да го наемете. Всички основни неща, свързани със съня и подслона, можете да намерите и под наем. Ще ви трябват палатка, спален чувал и възглавница. Добра идея е да имате и подложка за спане (те приличат на постелките за йога). Ще ви трябват също така столове, фенер, мултифункционален инструмент, въже и чук.

Храна

Ще трябва да вземете по-голямата част от храната си със себе си и да не разчитате на това някъде в къмпинга да има магазин. Дори и да има, често продуктите там са в пъти по-скъпи от тези в нормалните супермаркети. Отделете известно време за планиране на менюто си и не забравяйте да включите закуски. Освен от храна, основните неща, от които ще се нуждаете, са къмпинг печка, тенджери, тигани, прибори за готвене, прибори за хранене и посуда. Не забравяйте и отварачка за консерви. Проверете дали на място има питейна вода или трябва да си донесете собствена.

Дрехи и тоалетни принадлежности

Когато се учите как да планирате къмпинг, не забравяйте, че вечер става студено и е нужно да обърнете огромно внимание на температурите, докато избирате подходящо облекло. Наличието на подходящи дрехи означава, че ще се чувствате комфортно. Опаковайте дрехи, които са бързосъхнещи. Уверете се, че имате ботуши или обувки, които са подходящи за околната среда и са водоустойчиви.

 

Последният задължителен елемент е изолирано яке. Ще ви трябват обичайните тоалетни принадлежности, но не прекалявайте с багажа, ако сте решили да правите преходи, защото всеки килограм на гърба ви е от значение.

Безопасност

Безопасността при къмпингуване е съществена част и е много важна. Преди да тръгнете, се уверете, че сте проверили дали автомобилът ви е в добро състояние и ще ви закара дотам и обратно. Ако автомобилът ви не е в отлично състояние, можете да проучите маршрута до дестинацията ви и да използвате друг вид транспорт като автобус или влак. Така ще се насладите на пътуването без да се налага да внимавате, докато шофирате.

 

Безопасността не се отнася само до вашия автомобил. Трябва също така да сте наясно с всички рискове, които произтичат от къмпинга. Те могат да включват местните диви животни, затова имайте навика да обезопасявате храната и хранителните си отпадъци. Проверете дали мястото, където ще се настаните, е безопасно предварително.

Отговорно къмпингуване

Ужасно би било да стигнете до къмпинга и да го заварите целия в отпадъци. Уверете се, че когато си тръгвате, не оставяте следи от къмпингуването. Ще трябва да включите торбички за боклук в списъка си с необходими неща. Освен това използвайте биоразградими продукти по време на престоя си на открито.

 

През 2020 г. се промениха много от правилата за пътуване. Уверете се, че вашето преживяване няма да има отрицателни последици за здравето на другите. Уверете се, че можете да пътувате до дестинацията си без риск.

Заключение

Къмпингуването е идеален начин да си починете на открито. Планирането е лесно и е евтин начин да направите нещо ново. Преди да се усетите, ще откриете любимото си място за къмпинг.