Начало Любопитно Как да защитите домашния си любимец от тумори, които могат да бъдат...

Как да защитите домашния си любимец от тумори, които могат да бъдат избегнати

СПОДЕЛИ

Докато учените все още спорят по въпроса дали ранното стерилизиране намалява риска от развитие на тумори на млечната жлеза при кучетата, има много неща, които можете да направите, за да помогнете на вашия домашен любимец да остане здрав. Избягването на тези често скрити естроген-имитиращи химикали може да помогне за предпазване от високи нива на естроген, които могат да подхранват тумори.

Проучване на Penn Vet от 2019 г. повдигна все още неполучили отговор въпроси за ролята на стерилизацията и нивата на естроген при кучета, които развиват тумори на млечната жлеза
Естрогенът изглежда стимулира развитието на рак на млечната жлеза; Също така изглежда, че има защитен ефект по отношение на метастазите и времето на оцеляване
Способността за ефективно метаболизиране на естрогена е от съществено значение за предотвратяване на някои видове рак, включително тумори на млечната жлеза; естроген-имитиращи химикали в околната среда – ксеноестрогени – могат да бъдат виновник при кучета с прекалено високи серумни нива на естроген
Има много неща, които стопаните на домашни любимци могат да направят, за да ограничат излагането на кучето си на ксеноестрогени и да намалят риска от рак на млечната жлеза

Общоприето е като факт, че женските кучета, кастрирани в ранна възраст, имат намален риск от развитие на тумори на млечната жлеза – еквивалент на рак на гърдата при хората.

Въпреки това, със сигурност си струва да се отбележи, че резултатите от вече 10-годишно проучване – систематичен преглед, проведен от ветеринарни изследователи във Великобритания – не потвърждават теорията, че ранното стерилизиране предпазва женските кучета от неоплазия на млечната жлеза.

За съжаление, това проучване и въпросите, които повдига, са получили много малко внимание, но подчертават това, което нововъзникващите изследвания сега откриват: кучешките тумори на млечната жлеза имат хормонални взаимодействия, потенциално толкова сложни, колкото рака на млечната жлеза при хората.

Ново проучване повдига въпроси за рака на млечната жлеза
Тъй като стерилизацията включва отстраняване на яйчниците, тя също така премахва по-голямата част от способността на организма да произвежда естроген. Поради тази причина се приема, че естрогенът играе роля в развитието на кучешки тумори на млечната жлеза. Но проучване на изследователи от Училището по ветеринарна медицина на Университета в Пенсилвания предполага, че ефектите на естрогена върху риска от рак при кучета не са толкова ясни, колкото първоначално се смяташе.

Интересното е, че проучването установи, че докато стерилизацията намалява риска от развитие на рак на млечната жлеза при кучетата, тя може да увеличи риска от по-агресивни ракови заболявания. В допълнение, изследователите открили, че при кастрирани кучета с тумори на млечната жлеза, по-високите серумни нива на естроген всъщност са защитни по отношение на забавени метастази и подобрено време на оцеляване.

„КУЧЕТАТА, КОИТО ОСТАВАТ НЕПОКЪТНАТИ И ИМАТ ЯЙЧНИЦИ, РАЗВИВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ТУМОРИ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, ОТКОЛКОТО КУЧЕТАТА, КОИТО СА БИЛИ КАСТРИРАНИ, ТАКА ЧЕ ПРЕМАХВАНЕТО НА ТОЗИ ИЗТОЧНИК НА ЕСТРОГЕН ИМА ЗАЩИТЕН ЕФЕКТ“, КАЗВА КАРИН У. СОРЕНМО, ВЕТЕРИНАРЕН ОНКОЛОГ В PENN VET И СТАРШИ АВТОР НА ИЗСЛЕДВАНЕТО, В СЪОБЩЕНИЕ НА PENN TODAY. „ЕСТРОГЕНЪТ ИЗГЛЕЖДА СТИМУЛИРА РАЗВИТИЕТО НА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА. НО ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ЗА ПРОГРЕСИРАНЕ ДО МЕТАСТАЗИ – МИСЛЯ, ЧЕ Е ПО-СЛОЖНО.“

Естрогенът може да играе противоположни роли при рак
За проучването изследователският екип на Penn Vet оценява 159 кучета с рак на млечната жлеза, 130, които са били кастрирани за целите на проучването, и 29, които са останали непокътнати. Изследователите отстраняват туморите на кучетата и събират данни за серумните нива на естроген, вида на тумора, степента и стадия на заболяването, времето до метастази и времето на оцеляване.

Те открили, че въпреки връзката между естрогена и повишения риск от развитие на тумори на млечната жлеза, по-високите нива на естроген изглежда също помагат за предотвратяване на някои от най-опасните аспекти на рака. От новината на Penn Today:

„НЕОЧАКВАНО, КОГАТО КУЧЕТАТА СА БИЛИ КАСТРИРАНИ ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ, КОГАТО ТУМОРИТЕ ИМ СА БИЛИ ОТСТРАНЕНИ, ТЕЗИ С ЕСТРОГЕН-РЕЦЕПТОР-ПОЛОЖИТЕЛНИ ТУМОРИ, КОИТО СА ИМАЛИ ПО-ВИСОК СЕРУМЕН ЕСТРОГЕН, СА ИМАЛИ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ЗА ДА РАЗВИЯТ МЕТАСТАТИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ И СА ОЦЕЛЕЛИ ПО-ДЪЛГО ОТ КУЧЕТАТА С ПО-НИСКИ НИВА НА ЕСТРОГЕН, ПОТВЪРЖДАВАЙКИ, ЧЕ ТЕЗИ ТУМОРИ ЗАВИСЯТ ОТ ЕСТРОГЕНА ЗА ПРОГРЕСИЯ.“

Теорията на Соренмо е, че в тези случаи ефектът на естрогена може да бъде нюансиран. „Той задвижва рака, но също така изглежда, че го контролира или модулира, като го обуздава“, казва тя, защото повечето от кучетата с високи нива на естроген имат по-нискокачествени и естроген-рецептор-положителни тумори, което ги прави податливи на хормонално лишаване чрез стерилизация.

Изследователите отбелязват, че защитният ефект на естрогена е изразен и при кучета с естроген-рецепторни отрицателни тумори на млечната жлеза. Това са ракови заболявания с по-висок риск, а високите нива на естроген са свързани със забавени метастази или липса на метастази.

Освен това, след операция на тумор на млечната жлеза, кучета с ниски нива на естроген са имали значително повишен риск от други агресивни, фатални тумори, които не са свързани с млечната жлеза, като хемангиосарком.

Както отбелязва Соренмо, някои от откритията при жени с рак на гърдата също са противоречиви. Например, докато по-високите серумни нива на естроген при оцелелите от рак на гърдата са свързани с по-високи нива на рецидив, много ракови заболявания на гърдата се развиват веднага след менопаузата, когато нивата на естроген спадат. Така че е възможно естрогенът да играе по-сложна роля и в риска от рак при хората.

„МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА ПРОУЧВАНЕ ОТВАРЯ НЯКОИ НАИСТИНА СЛОЖНИ ВЪПРОСИ.“ СОРЕНМО КАЗВА. „АКО ЗАПОЧНЕМ ДА ПРАВИМ ДИСЕКЦИЯ ТОЧНО КАКВО ПРАВИ ЕСТРОГЕНЪТ, С КАКВИ ГЕНИ ИЛИ ИМУННИ КЛЕТКИ ВЗАИМОДЕЙСТВА, МОЖЕ БИ БИХМЕ МОГЛИ ДА ВПРЕГНЕМ СИЛАТА НА ЕСТРОГЕНА, ЗА ДА БЪДЕМ ПО-УМНИ В НАШИТЕ СТРАТЕГИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ.“

 

 

Диетичните корекции, включително елиминирането на всички естрогенни храни (например соя и ямс) и силно преработени храни, създадени чрез процеса на екструдиране (гранули), са важни, защото производството на гранули създава канцерогенни странични продукти.

Храненето с прясна, кетогенна, с високо съдържание на мазнини, без въглехидрати (без нишесте), хранително балансирана и подходяща за видовете диета също е част от протокола, заедно с полезните добавки за имунна подкрепа. Кълновете от броколи могат да помогнат за метаболизма на ксеноестрогените от източници на околната среда и са храна, която препоръчвам за всички пациенти с рак на млечната жлеза.

За щастие има все по-голям брой интегративни ветеринарни онколози, които се появяват по целия свят, които могат да работят с ветеринарни хирурзи и местни интегративни ветеринарни лекари, за да персонализират плановете за лечение, за да постигнат максимални ползи с възможно най-малко странични ефекти.

Източници на ксеноестрогени
Излагането на ксеноестрогени – химикали, които имитират хормона естроген – играе значителна роля за повишените нива на естроген при кучетата. Примери за ксеноестрогени включват:

Атразин (убиец на плевели)
Хептахлор (ограничен инсектицид)
4-метилбензилиден камфор (4-MBC) (намира се в слънцезащитни лосиони)
Линдан, хексахлороциклохексан (ограничен инсектицид)
Бутилхидроксианизол (BHA) (консервант за храни)
Метоксихлор
Бисфенол А (използван за направата на пластмаси)
Нонилфенол и производни (лабораторни детергенти; пестициди)
Дихлородифенилдихлороетилен (ДДТ)
Пентахлорфенол  (консервант за дърво)
Диелдрин (забранен инсектицид)
Полихлорирани бифенили (PCBs)
ДДТ (забранен)
Парабени (лосиони)
Ендосулфан (забранен инсектицид )
Фталати (използвани за направата на пластмаси)
Еритрозин (FD &C червено No 3)
DEHP (намира се в PVC)
Етинилестрадиол (перорален контрацептив)
Пропилгалат (използван за консервиране на масла и мазнини)
Проблемът с този списък е, че тези химикали често не са ясно обозначени като такива в много продукти. Например освежители за автомобили, ароматизирани свещи, стайни спрейове и гел освежители за въздух са заредени с химикали в този списък, но производителите не са задължени да ги изброяват на етикетите на продуктите.

Ендокринните разрушители, които увреждат хормоналната ос на вашето куче, включително естрогенния баланс, също се намират на много тъкани, третирани с химикали, забавящи горенето (кучешки легла, килими, дивани, драперии).

Винаги помнете, че всеки продукт, използван в дома ви, има потенциал да се озове във вашия домашен любимец.

 

12 начина да намалите излагането на вашия домашен любимец на ксеноестрогени

За да намалите излагането на кучето си на тези естроген-имитиращи съединения и по този начин потенциално да намалите риска от рак на млечната жлеза:

-Използвайте неръждаема стомана, стъкло или керамични купички за храна и вода
-Избягвайте пластмасови контейнери за съхранение на храна за домашни любимци или вода
-Не поставяйте микровълнова храна за домашни любимци в пластмасови контейнери
-Не използвайте съдове за готвене с незалепващо покритие, ако готвите храна за вашия домашен любимец
-Избягвайте използването на прилепваща обвивка, която съдържа DEHA
-Избягвайте храни за домашни любимци, съдържащи соя, консервантите BHA и BHT и хранителната боя FD&C Red No.
-Използвайте естествен контрол на вредителите около дома и двора си
-Използвайте алтернативи на химическите репеленти срещу бълхи/кърлежи
-Използвайте всички естествени, нетоксични почистващи препарати
-Купете органични легла за кучета
-Отстранете флуорида и хлора от питейната вода
-Не купувайте консерви