Начало Без категория Каква година очаква Цветана Пиронкова

Каква година очаква Цветана Пиронкова

СПОДЕЛИ

Цветана Пиронкова стартира успешно сезона, като си извоюва място в основната схема на Australian Open. Най-добрата българска тенисистка в последните 15 години показа, че в сензационното й завръщане на корта за миналогодишния US Open няма нищо случайно. Пловдивчанката този път не получи “уайлд кард” благодарение на т.нар. защитен ранкинг, с който се включи директно от първия кръг в Ню Йорк. Пиронкова трябваше да мине през квалификациите в Абу Даби, за да бъде допусната до участие в Мелбърн. Цвети преодоля и трите си съпернички, като загуби само един сет във втория си мач. Последното препятствие по пътя към основната схема беше Маргарита Гаспарян, като българката преодоля руската тенисистка в два сета само за 85 минути.

Квалификациите за Откритото първенство на Австралия за първи път се проведоха извън страната заради драконовите мерки, които страната предприе в борбата с коронавируса. Заради изискването всички тенисисти, които пристигат за участие в първия турнир от Големия шлем, да бъдат поставени под двуседмична карантина се наложи пресявките да се състоят на кортовете в Абу Даби, където беше поставен стартът и на календара на WTA. След като Пиронкова преодоля с лекота предварителната фаза, очакванията към нея се покачиха, а не е изненада, че в момента се приемат много спортни залози докъде ще стигне българката в Мелбърн. След успешното начало на 2021-ва всички почитатели на тениса са любопитни каква година очаква Цвети.

В Австралия никога не й е вървяло особено

Въпреки че постигна първата забележителна победа в професионалната си кариера срещу Винъс Уилямс именно в Мелбърн през 2006 г., Пиронкова не се радва на особено голям успех точно там. До началото на тази година пловдивчанката никога не беше прескачала втория кръг на турнира. Във всички останали форуми от Големия шлем българската тенисистка е реализирала пробив поне до четвъртфинал. В Откритото първенство на САЩ това постижение беше постигнато именно при последното й участие, което беше и първото стъпване на Цвети на корта след 3-годишно отсъствие.

Но надпреварата на кортовете в парка “Флъшинг Медоус” все още е далеч на хоризонта. От друга страна, едва ли Пиронкова ще постигне максимума си за годината още в първия голям турнир. Очакванията са насочени по-скоро към по-късните етапи на сезона и особено за сезона на трева, където пловдивчанката си спечели име на една от водещите в тура преди повече от десетилетие. “Уимбълдън” е единственият турнир от Шлема, в който Пиронкова имаше нужда само от още една победа, за да играе на финал. След като надпреварата в Лондон беше изцяло отменена през 2020-та, сега интересът към Откритото първенство на Великобритания ще бъде още по-голям. А самочувствието и увереността, които Пиронкова демонстрира през септември в Ню Йорк, показват, че вече нито една съперничка не може да я притесни.

При всички положения, каквото и да направи в турнирите от Големия шлем, българската тенисистка изглежда готова да се завърне в Топ 100 на световната ранглиста. Тази цел е напълно постижима за нашата звезда на корта, но изпълнението й зависи и от участие в много от по-малките турнири в календара на Женската тенис асоциация. За момента не е ясно дали Пиронкова ще се завърне на пълни обороти в тура или ще обръща внимание само на участие в мейджърите. Каквото и да реши, убедени сме, че ни очаква една вълнуваща година си изявите на Цвети на корта.