Начало Общество Какво трябва да знаем при продажбата на имот

Какво трябва да знаем при продажбата на имот

СПОДЕЛИ

Както при всяка една друга сделка, така и при продажбата на недвижим имот е нужно да сме наясно с някои тънкости, за да сме доволни от резултата. Подобни споразумения изискват висока информираност не само от страна на купувача, но и на продавача. Изясняването клаузите по договора, проучването на цените и правилното позициониране на обявата са все важни неща, които трябва да обмислим до най-малката подробност.

За какво да внимаваме при продажбата на имот?

Пазарът за жилища е силно развит в наши дни. Понастоящем можем да открием имоти от всякакъв тип и то на цени, които напълно да ни устройват. Ако сме от страната на предлагащите, отново имаме възможност да сключим добра сделка, но преди това се изисква от нас да се запознаем с “тънкостите” при този вид споразумения. Ето за какво да внимаваме:

  • професионално представяне на имота важно е да се измисли атрактивно описание, което да събуди интерес у купувача. То трябва да е подробно и реалистично, както и дава ясна ориентация за предимствата на имота. Така ще стане ясно какви са основните специфики на жилището, което е обявено за продажба. Акцентирайте върху най-големите преимущества и екстри, за да бъде вашата обява обект на внимание;
  • интересен снимков материал ако клиентът не може да добие визуална представа за продавания имот, вероятно ще насочи вниманието си към друга оферта. Затова не пестете снимки, а по възможност добавете и видео. Така информацията за недвижимото имущество ще е подробна и атрактивна;
  • вежливо отношение по време на огледа много е важно да се проведе ползотворна среща между купувача и продавача. Уверете се, че имотът има добър търговски вид, за да не остане неговият бъдещ собственик разочарован. Опитайте се да осигурите парко място на клиента, за да не губи той излишно време в намирането на такова. Това не само би могло да осуети огледа, но и да внесе ненужно напрежение;
  • спазване на предварителния договор той няма задължителен характер и е по желание при покупко-продажбите на недвижими имоти. Неговата цел е да повиши сигурността за всяка една страна и служи за гаранция, че сделката ще бъде направена по коректен и бърз начин. В него са описани детайли като цена, срок за заплащане на крайната сума и др. Важното в случая е предварителният и окончателният договор да съвпадат напълно, като по първия е възможно да се правят корекции. Споразумението, вписано в нотариалния акт, е окончателно;
  • изготвяне на пълен набор от документи окомплектовката от документи е различна при различните сделки. Факторите, които влияят в случая, са типът на имота, етапът на строителство, видът на собствеността и др. Ако липсват документи, това би могло да се окаже проблем при сключването на сделката, затова се уверете, че те са в пълен комплект. В него попада удостоверението за собственост върху недвижимото имущество, лична карта, схема на въпросния обект, данъчна оценка, потвърждение за липса на задължения към НАП и др.

Колкото по-добре сте подготвени за предстоящата продажба на вашия имот, толкова по-големи са шансовете да сключите една изгодна сделка и за двете страни. За да бъде организацията безупречна, можете да се обърнете за съдействие към специалист по недвижимо имущество, който ще ви запознае с тънкостите при този вид споразумения.

Имоти

Необходимо ли е предварително проучване на пазара?

Когато сме наясно с това какви са новостите и най-честите практики в търговската ниша, вероятността да вземем добри пари за недвижимото имущество е реална. Ето върху какво е добре да се фокусираме в случая:

  • търсене и предлагане тук е от значение най-вече населеното място и каква е динамиката в пазарния сегмент. Добиването на ясна представа ще помогне на продавача да формира подходяща цена за своето недвижимо имущество. Колкото по-голям и развит градът, толкова по-скъпи са жилищните и бизнес имотите. От значение е и тяхната локация, като тези на ключови места като обществени сгради, център или големи паркове в населеното място струват повече;
  • ценови нива ако отворите един сайт за продажба на недвижимо имущество във вашия град, ще получите ориентир за това как се движат цените. Те са силно чувствителни и се влияят основно от неща като изложение, вид строителство, направени подобрения, брой стаи, паркомясто и др. Ипотекираните жилища, които са предпоставени на чси, са също опция за купувачите;
  • най-купувани имоти тенденцията е да се търсят предимно двустайни и тристайни жилища, които са чудесно решение за тричленно и четиричленно семейство. Офис помещенията са също обект на засилен интерес от страна на купувачите, както и гаражите.

С оглед на всички тези детайли, идеалната оферта за недвижимо имущество би могла да бъде генерирана безпроблемно. Следете за това предоставената информация да е коректна и изчерпателна, така че да привлечете вниманието на клиента и да го задържите.

Трябва ли да се консулитираме с адвокат?

Много хора се питат дали е нужна консултацията с адвокат, когато дойде време за покупко-продажба на недвижимо имущество. Експертите съветват да се допитате до опитен юрист, който ще ви каже какви документи трябва да си набавите, а и ще ви въведе в тънкостите в пазарната ниша. Продавачите не винаги са напълно наясно какви са сроковете за издаването на задължителната документация и къде трябва да отидат, за да ги спазят. Именно това е и задачата на адвоката да “олекоти” цялата тази процедура и да следи за пропуски, които много често биват допускани.

Кои фактори повишават цената?

Ясно е, че на колкото по-близо до центъра на града е разположен имотът, толкова повече се повишава неговата стойност. Има обаче и някои други фактори, влияещи осезаемо върху неговата цена:

  • вид на строителството новите и санираните сгради са по-скъпи от останалите, защото са икономически изгодни и с модерна визия;
  • квадратура и изложение още един съществен фактор, оказващ силно влияние върху формирането на крайната цена;
  • обекти в близост тук попадат аптеките, магазините, обществените сгради, банките, автобусните спирки и др. Когато недвижимото имущество се намира на комуникативно място в града, то и неговата цена ще е висока.

Инвестицията в жилище е сигурна и рентабилна. За да е сделката за продавача и купувача, трябва да се следи за коректността на изложената информация и за това клаузите от договора да бъдат спазени.