Начало Общество Калните бани в Стрелча започват да работят от утре

Калните бани в Стрелча започват да работят от утре

109
0
СПОДЕЛИ

kalni-bani

След няколко отлагания по различни причини калните бани в Стрелча започват да работят от 1 октомври, съобщават от Пазарджишка Марица. Процедурите ще се правят в специални вани в Общинския балнеоложки център „Минерална баня“, с предварително записване. Тъй като в Стрелча лечебна кал няма, такава ще бъде доставяна от градовете Баня и Поморие.

Лечението ще се провежда с два вида кал – торфена от Баня и натурална луга от Поморие. Както посочват от Балнеоложкия център, торфената кал е полезна при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, дихателните пътища, кожни и гинекологични болести и при варикозни вени. Противопоказни са острите стадии на всички тези болести, инфекциозни заболявания.

За черноморската луга обещават, че има разкрасяващо и противовъзпалително действие, а освен това стимулира защитните и възстановителните сили на организма. Използва се при артроза, разширени вени, кожни заболявания (псориазис, акне) и др.

За кални бани в Стрелча се говори от миналата година, но заради бюрократични спънки предлагането на СПА услугата се забави. В града очакват новата атракция да привлече още повече туристи, с което Стрелча да стане достоен конкурент на известния с това Поморие.

От 70 до 120 лв. излиза един курс на лечение с кал. Най-евтиният вариант е да се използва черноморската луга. Една процедура с нея струва 7 лв., а за да има ефект, се препоръчват поне 10. По-скъпа е терапията с торфената кал от Баня. За една вана с нея се плаща 10 лв., а за да има ефект, трябва да се направят между 10 и 12.