Начало Здраве Към момента недостиг на лекари в Пазарджик и областта няма

Към момента недостиг на лекари в Пазарджик и областта няма

СПОДЕЛИ
Реклама

Собствениците на заведения попълват декларация, в която да посочат чистата нетна площ, която управляват

От 5 на 10 % се увеличават леглата за болни от коронавирус в Пазарджишка област, реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб в Пазарджик. Така от 84 леглата ще станат 164, като с 14 легла се включва още една болница във Велинград, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ-Пазарджик. Тя посочи, че в момента Пазарджишка област е в оранжевата зона по COVID-заболеваемост, което означава под 119 болни на 100 000 население. Д-р Петрова предупреди обаче, че до часове или дни областта може да мине в червената зона, тъй като тенденцията е броят на заболелите да се увеличава. Разпоредбите на министъра за тази ситуация сочат, че освен плановите операции, ще бъде спрян и приемът в болниците, коментира д-р Фани Петрова. Тя информира още, че 65 пациенти с коронавирус се лекуват в болници в Пазарджишка област, 19 от тях са в МБАЛ-Пазарджик, 16 са в МБАЛ-Велинград, COVID-положителни има и в болницата в Пещера, както и в частни болници в Пазарджик и Панагюрище.

1285 са заразените с коронавирус в Пазарджишка област, от тях 105 са медици, 14 учители и 8 ученици. Оздравелите са 696, починали са 92-ма души, съобщи пазарджишкият областен управител Стефан Мирев. За последното денонощие новите случаи на COVID-19 в Пазадржишка област са 26 – 15 мъже и 11 жени. 7 пациенти са на интензивно лечение, уточни Стефан Мирев.

Към момента недостиг на лекари в Пазарджик и областта няма, заяви директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя подчерта, че здравната система винаги има нужда от доброволци, затова очакват отговори от лечебните заведения, но са готови да приемат всеки, пожелал да помогне.

От утре се преустановява дейността на пенсионерските клубове в Пазарджик и областта, съобщи областният управител Стефан Мирев.

Кризисният щаб призовава собствениците на заведения да попълнят декларация, в която да посочат чистата нетна площ, която управляват. Образецът на декларацията може да се изтегли от сайта на здравното министерство, на РЗИ или на ОДБХ. От щаба посочват, че документът ще улесни институциите в засилената кампания на проверки за спазване на противоепидемичните мерки.