Начало Общество Камъни затрупаха гроба и паметника на Павел Бобеков във Велико Търново

Камъни затрупаха гроба и паметника на Павел Бобеков във Велико Търново

СПОДЕЛИ

Гробното място на Павел Бобеков във Велико Търново е с ограничен достъп заради ремонтите в старата част на града, съобщава korespondentbg.com. Камари от камъни буквално са затрупали вечния дом на великия български революционер. Великотърновската общественост явно е забравила кой е Павел Бобеков, известен още като първия български премиер.

Малцина знаят, че след пристигането на Георги Бенковски във възстановения революционен комитет на Панагюрище влиза и Бобеков. Скоро след това го оглавява. Преди началото на въстанието, поради военната му подготовка, високия морал, силно изразения му български дух, той е избран за хилядник на Априлското въстание и председател на Привременното правителство. Други го наричат Президент на Панагюрската република.

След потушаването на Априлското въстание Бобеков успява да избяга в Румъния и после участва като доброволец в Сръбско-турската война. По-късно с Иван Адженов издават първия български ежедневник „Секидневний новинар“ в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор. При обявяването на Руско-турската война Павел Бобеков се включва като преводач и е зачислен към щаба на генерал Гурко. При Търново заболява от тиф, а по други сведения от туберкулоза. Умира в прегръдките на майка си на 29 октомври 1877 г. и е погребан в двора на църковния храм „Св. Никола“ във Велико Търново.

На 25 април 1996 г. е издигнат паметник в чест на Павел Бобеков до двора на църквата „Св. Никола“. Автор е Почетният гражданин на старата столица Панайот Димитров – Понката.

През последните 20 години обаче за Бобеков се сещат все по-малко хора. Малцина дори знаят, че е погребан във Велико Търново. Дължимото му отдават само родолюбиви организации, от Отечествения съюз поднасят цветя за годишнините от смъртта му. Вероятно строителната фирма не е имала друг вариант за струпването на камъните, които отново ще бъдат използвани за възстановяването на улицата. Те със сигурност ще бъдат разчистени. Сред паметника на Бобеков обаче се търкалят бирени кутии, опаковки от различни храни и тас от автомобил. Именно това отношение към българските светини едва ли ще се промени, пишат колегите.

Източник:pz.24info.bg