Начало Общество Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име...

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск

СПОДЕЛИ

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

 

Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот – живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.