Начало Бизнес Къща за гости в Стрелча връща парите по европроект

Къща за гости в Стрелча връща парите по европроект

СПОДЕЛИ
Община Панагюрище

На територията на областта средства по европроекти ще връщат общо шест къщи за гости

Шест къщи за гости в община Батак, две в община Велинград и една в Стрелча ще връщат на сто процента усвоените от тях средства по европроекти. Новината бе оповестена от Държавен фонд „Земеделие“. От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г. към момента са обработени резултатите за 276 от тях.

След извършения анализ и допълнителни административни проверки ДФ „Земеделие“ стартира процедурата по откриване на производства по издаване на Актове за установяване на публично държавно вземане. До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв.

От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка.

За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции. По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5- годишния период на мониторинг не беше изтекъл.

Екипите на ДФ „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 – в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Източник