Начало Общество КАТ с нова акция до 16 май, вижте за какво ще проверяват

КАТ с нова акция до 16 май, вижте за какво ще проверяват

СПОДЕЛИ

Само за седмица при първия етап на акцията бяха спрени от движение 87 тежки камиона

Нова акция на Пътна полиция започна на територията на цялата страна. Тя ще продължи до 16 май.
 
А контролът ще се осъществява върху товарните автомобили и автобусите. При необходимост в екипите на катаджиите
 
ще бъдат включвани и служители от Криминална и Икономическа
 
полиция. Униформените ще следят за неспазване на времето за почивка от водачите, шофиране с превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, неукрепени товари, нередовност на документите и неносенето на обезопасителни колани. Тези показатели са много важни за безопасността на движението, коментираха от Пътна полиция.
 
Контролът е в рамките на полицейска операция на ROADPOL, която се провежда на територията на страните – членки на Европейския съюз.
 
В годината се предвиждат 4 такива акции, концентрирани върху товарните автомобили и автобусите. Тази е втората от началото на 2021 г.
 
През първата, във времевия период от 8 до 14 февруари са били проверени близо 10 хил. ТИР-а, при които са регистрирани 3478 нарушения.
 
На 87 от тях им е наложена забрана за продължаване на движението. При автобусите проверените са общо 1648, а нарушенията – 281. 22 автобуса са били спрени от движение. Нaй-чecтитe нaрушeния при тoвaрните aвтoмoбили
 
ca прeвишaвaнe нa cкoрocттa и нeрeдoвни дoкумeнти нa вoдaчa и нa
 
камиона, oтчитaт oт Пътнa пoлиция.
 
При aвтoбуcитe нaй-мнoгo ca били нaрушeниятa, cвързaни c прeвишaвaнe нa рaзрeшeнaтa cкoрocт, нeрeдoвни дoкумeнти при вoдaчa и нeизпoлзвaнe нa oбeзoпacитeлни кoлaни, coчат данните от статистиката.
 
От Пътна полиция разкриха, че за денонощието от неделя до понеделник
 
има една жертва на пътя. Това е 47-годишен моторист, който загина в неделя в района на Орлов мост в столицата. От пресцентъра на МВР съобщиха, че мъжът е самокатастрофирал, но очевидци разказват, че кола е засякла мотора и е избягала от местопроизшествието. Това бе второто произшествие в района на Орлов мост за деня. По-рано в неделя кола беше блъсната от друга, а леко пострадали бяха двама – мъж и дете. Общо
 
за денонощието са регистрирани 24 ранени при катастрофи.
 
Със затопляне на времето се очаква увеличаване на трафика, а заедно с него и увеличаване на пътните инциденти, предупреждават пътни полицаи. Най-честите причини за тях са шофирането с превишена скорост и неспазването на дистанция.