Начало Общество Кирил Домусчиев: Време е прокуратурата да се порови малко в енергетиката

Кирил Домусчиев: Време е прокуратурата да се порови малко в енергетиката

СПОДЕЛИ

Цената на индустриалния ток у нас е между 25% и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика, обяви председателят на КРИБ и собственик на Нова тв Кирил Домусчиев пред телевизията. „Това е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението“, допълни той.

„Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко“, каза още той. И допълни, че у нас има енергийна мафия. Всичко това се правело съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ.

Домусчиев определи ТЕЦ „Марица Изток 2” като съвременния „Кремиковци”. „Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. „Марици”-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ – Варна минава на газ”, каза още Домусчиев.

Той добави, че представителите на бизнеса вече са получили покана за среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на „Марица Изток 2” с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители”, заяви Кирил Домусчиев.