Начало Общество Клип на Пътната агенция разяснява как работи тол системата (ВИДЕО)

Клип на Пътната агенция разяснява как работи тол системата (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Във видеоклип Агенция „Пътна инфраструктура“ разяснява основните принципи на тол системата, съобщиха от АПИ. От 1 март 2020 г. тежкотоварните превозни средства над 3,5 т ще ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние като плащат тол такса.

Клипът обяснява кои превозни средства ще преминат от е-винетки на тол такси, как се изчисляват те, както и възможността превозвачите да се ориентират предварително в сумите с помощта на тол калкулатора на страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg. Във видеото са изброени трите начина, по които може да се отчитат тол сегментите и да се плаща за изминато разстояние – маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер.

Превозвачите могат да се информират откъде да купят маршрутна карта или как да се свържат с партньорите на АПИ, ако искат да използват другите два начина за тол таксуване.

Ако шофьорите решат да пренебрегнат правилата, трябва да знаят санкциите, които ги очакват – компенсаторна такса на пътя или електронен фиш в края на деня. Глобата, в случай че не платят компенсаторната такса, е поне 1 800 лв., посочват от АПИ.