Начало Препоръчани Клоп, Гуардиола, Моуриньо – кой от тях ще заслужи триумфа в Англия?

Клоп, Гуардиола, Моуриньо – кой от тях ще заслужи триумфа в Англия?

СПОДЕЛИ

Битката за титлата в Англия през този сезон се очертава да бъде значително по-оспорвана, отколкото беше през миналата кампания. Тогава Ливърпул на практика си беше осигурил дългоочаквания шампионски триумф още преди локдауна. Единственото притеснение на мърсисайдци беше дали заради принудителното прекъсване първенството във Висшата лига няма да бъде анулирано (имаше и такива предложения), а не дали някой ще успее да скъси разликата.

 

Сега ситуацията е коренно различна. Ливърпул отново е основен претендент за първото място, в битката за него са поне още два тима – Манчестър Сити и Тотнъм. А можем да го кажем и по друг начин – Юрген Клоп се опитва да остане на върха, към който са се устремили Пеп Гуардиола и Жозе Моуриньо. И двамата знаят как се става шампион на Англия – испанският специалист триумфира в две поредни години (2018, 2019) начело на “гражданите”, като във втория случай изпревари именно Ливърпул, и то по болезнен за “червените” от “Анфийлд” начин. Специалния, разбира се, е по-успешен и от Клоп, и от Гуардиола – той е вдигал титлата във Висшата лига три пъти, при това в двата си престоя в Челси (първо през 2005 и 2006, после и през 2015).

 

Футболните експерти от Бетиндекс са убедени, че спорът за първото място ще бъде решен между тези три отбора. Или пък между тези трима наставника. Именно нивото на треньори дава предимство на Ливърпул, Ман Сити и Тотнъм пред останалите като Манчестър Юнайтед, Челси или Арсенал. Във втората група клубове работят млади мениджъри, някои от тях може би имат бляскаво бъдеще, но все още не са на нивото на Клоп, Гуардиола и Моуриньо. Иначе като звездно присъствие разликите между изброените 6 клуба не са чак толкова огромни, но ролята на треньорите е определяща.

 

Какво показа директният двубой между Ливърпул и Тотнъм?

 

Шампионите имаха късмет, защото отбелязаха победния гол в последната минута на редовното време. С показаното на терена крайният резултат 2:1 в полза на Ливърпул срещу Тотнъм седмица преди Коледа все пак беше логичен. Тимът на Клоп демонстрира класата си и взе своето в края, въпреки че Специалния беше разработил специален план за визитата на “Анфийлд”, който се изпълняваше почти безупречно до… последната минута. А след като Манчестър Сити продължава да допуска грешки (равенство 1:1 срещу опашкаря Уест Бромич у дома), мърсисайдци отново изглежда, че имат поне леко предимство в надпреварата за титлата.

 

Английски мениджър не е ставал шампион през този век

 

В предишните 7 сезона шампионския трофей неизменно прегръщаше чуждестранен наставник. В тази серия Гуардиола е единственият, който триумфира два пъти, а освен Клоп и Моуриньо титлата заслужиха още Мануел Пелегрини (Манчестър Сити, 2014), Клаудио Раниери (Лестър, 2016) и Антонио Конте (Челси, 2017). Последният британец, който изведе отбора си до върха, беше рекордьорът за всички времена – Сър Алекс Фъргюсън. Но откакто великият шотландец напусна Манчестър Юнайтед, с който 13 пъти заслужи първото място, чуждестранната доминация е непоклатима. А ако говорим конкретно за английски треньор, такъв не е ставал шампион през 21-ви век. За последно това се случи през 1992 г., когато Хауърд Уилкинсън изведе Лийдс до върха. Едва ли тази серия ще бъде прекъсната през сезон 2020/21.