Начало Култура Клуб „Традиция“ ще се включи в Международния фест на историческите възстановки

Клуб „Традиция“ ще се включи в Международния фест на историческите възстановки

СПОДЕЛИ

Поводът за тазгодишното издание на големия културан форум е навършването на 800 години, откакто цар Иван Асен II се възкачва на българския престол

Осем века след своята интронизация, великият български цар Иван Асен II ще се завърне зад крепостните стени на търновската крепост „Царевец“. Славните години от епохата на Второто българско царство ще оживеят чрез Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“, съобщава Дарик.

Големият културен форум ще се състои в периода 29 юни – 1 юли, а поводът за третото му издание е навършването на 800 години, откакто цар Иван Асен II (1218-1242 г.) се възкачва на българския престол.

Откриването ще бъде в петък от 19,00 ч. с демонстрации на бойни хватки и сражения в крепостта.

Същата вечер образът на великия владетел ще оживее в театралната постановка „Сватбите на Йоан Асен II”, която ще бъде поставена в Царския дворец. Спектакълът ще бъде представен от състав на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Режисьор на постановката е Антони Цонев.

144 възстановчици от България, Румъния, Украйна и Сърбия ще участват в големия фестивал. Те ще покажат конкретни елементи от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа. В детайли ще бъдат представени автентични занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, производство на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори.

На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.

Демонстрации на военни схватки, сражения, фехтовка и стрелба с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. Всеки посетител ще може да участва в състезания по стрелба с лък и арбалет, както и да изучава бойни техники за боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще завърши с концерт със средновековна балканска и европейска музика.

Организатор на фестивала е Община Велико Търново, а партньори са Регионалният исторически музей в Старата столица, клуб „Традиция“ (В. Търново и Панагюрище), сдружения „Чигот“ и „Авитохол“ (Варна), Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Дружина „Барадж“ (Пазарджик), група „Ериней“ и сдружение „Верени“. Чуждестранните реанактори са от групи „Кафява мечка“ и „Червеният дракон“ (Румъния), формация „Бели орлови“ (Сърбия), група „Спиритуал сезонс“ – Украйна.