Начало Култура Клуб за народни танци “Шарена броеница” се завърна с куп награди...

Клуб за народни танци “Шарена броеница” се завърна с куп награди от първия си фестивал в София

СПОДЕЛИ

 

Танцова формация „Български огън” и кулинарният фестивал „Пъстра трапеза” поставиха тази година началото на събирането на средства за изграждане в София на паметник-миниатюра, който да изобразява българския фолклорен календар. Това се случи на третото издание на фестивала „Хороводци и хоротропци на гости на „Пъстра трапеза”, което се проведе на 15.06.2013год. /събота/ на Лятната сцена в Борисовата градина. Благодарение на този паметник, гостите и жителите на София ще могат да видят нагледно кои са фолклорните празници на българите в различните сезони на годината и как те отразяват българските традиции. Във фестивала  се надиграваха  девет танцови клуба от гр.София и само  новосформираният клуб “Шарена броеница” към народно читалище "Св.Св. Кирил и Методий-1912" с. Оборище, общ. Панагюрище с ръководител Петър Немски- студент по българска народна хореография.

   За първи път на голяма сцена, те показаха много майсторство и талант, и с помощта на сръчните си ръце изпълниха три български народни хора в различни етнографски области в България. Чрез много емоции участниците от с. Оборище получиха своите призове за „Най- емоционална група" и свидетелство за дарение. Грамотите им бяха връчени от професионалното танцово жури в състав доц. Бисер Григоров- ръководител на ансамбъл „Росна китка", Антоанета Асенова-Данова – преподавател по народни танци в Националното училище за танцово изкуство и Росен Черкезов – бивш танцьор в ансамбъл „Тракия" гр. Пловдив. Нашите танцьори не пропуснаха да подредят своята богата софра с много местни и общи български ястия.Задачата да оценят ястията по визия, вкус и оригиналност имаха шеф Иванов, Бате Енчо и Венци Мартинов, и професионалните готвачи Венцислава Вирчева, Пламен Европейски, Спиро Соколов и Радослав Ангелов. Журито беше много очаровано от богатата софра на клуба. Най- оригинален  беше десертът „розета с крем". Както със сръчни хора, така и с вкусна софра, “ Шарена броеница” грабнаха и грамота за участие в националния кулинарен фестивал “Пъстра трапеза” както и в изложбата за регионални ястия “Рецептите на баба”. За завършване на празника, нашите танцьори взеха участие и във витите български хора, които се извиха в Борисовата градина.

  Ръководителят на клуб “Шарена броеница” г-н П.Немски сподели, че е много доволен от представянето им на голямата сцена и им пожела все така да продължават  да обират награди със своя смел дух и упоритост.  

 

Соня Маслева